ΗΠΕΙΡΟΣ

Ανακύκλωση: Πιάσαμε το… 5%

Εικόνα του άρθρου Ανακύκλωση: Πιάσαμε το… 5%
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2017, 02:49
ΗΠΕΙΡΟΣ

Την ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης για την καλύτερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου.

Ο κ. Φάμελλος, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση της κατάστασης στην Ήπειρο, εκτίμησε ότι καθυστερεί η έκδοση προσκλήσεων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» για την ανάπτυξη του δικτύου πράσινων σημείων αλλά και των τριών μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (σε Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Άρτα).

«Η καθυστέρηση πρέπει να αντιμετωπιστεί και καλούμε επομένως και την αυτοδιοίκηση να ενεργοποιηθεί κατάλληλα και σύντομα και να ενεργοποιήσει τους πόρους προς τη σωστή και αποδοτικότερη κατεύθυνση. Δεν αρκεί να σχεδιάζει μόνο η πολιτεία, πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να στηρίζουν και να χρησιμοποιούν σωστά τις ευκαιρίες και τα εργαλεία που τους παρέχονται» τόνισε.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τον δημόσιο τομέα να καταβάλλει 20,6 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι η Ήπειρος δεν εξυπηρετείται από σύγχρονες υποδομές ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων (όπως συμβαίνει και σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες), αλλά στηρίζεται στην υγειονομική ταφή. Όσον αφορά δε την ανακύκλωση, τα νούμερα δεν είναι καλά. Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, μόλις 5% κατά μέσο είναι η καθαρή ανακύκλωση στην Περιφέρεια. «Νούμερο πραγματικά χαμηλό, αν αναλογιστούμε ότι αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο. Αυτό το πρότυπο διαχείρισης καλούμαστε να το αφήσουμε πίσω μας.Καλούμαστε να βελτιώσουμε άμεσα τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, μειώνοντας τα ποσοστά υγειονομικής ταφής από το 80% που βρίσκονται σήμερα, μόλις στο 30%» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3