ΕΚΛΟΓΕΣ

Ανάγκη για μια στρατηγική ανάπτυξης με όραμα

Εικόνα του άρθρου Ανάγκη για μια στρατηγική ανάπτυξης με όραμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2023, 00:09
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Του

Στέφανου Ζέρβα*

Στις δύσκολες και απαιτητικές εποχές που διανύουμε, επιβάλλεται οι Δήμοι να μετατραπούν σε συμπαραστάτη και σε διαμεσολαβητή της σύγχρονης ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής και των τοπικών επιχειρήσεων-φορέων και οργανισμών.

Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα ενισχύει, θα ενθαρρύνει και θα επιβραβεύει στην πράξη την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και τομείς. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει δημιουργήσει ένα «σύστημα» που τις περισσότερες φορές «δαιμονοποιεί» την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη ενώ παράλληλα η τοπική αυτοδιοίκηση απουσιάζει εμφανώς από το «κάδρο» και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Η είσοδος λοιπόν της χώρας μας στη νέα και σύγχρονη εποχή, απαιτεί από τους ΟΤΑ να είναι δραστήριοι και ευρηματικοί, συμμετέχοντας έτσι στην ευρύτερη προσπάθεια της συνολικής ανάπτυξης της περιοχής τους, ώστε να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον και τις υποδομές στις κρίσιμες αυτές περιόδους που διανύουμε.

Είναι σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η νέα  Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023, θα πρέπει να άμεσα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων, στο μέτρο του εφικτού, και σε ορθή κοινωνική πολιτική προκειμένου οι πολίτες να μη στερηθούν βασικά αγαθά και οι τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.

Ένας Δήμος όπως ο Δήμος Ιωαννιτών πρέπει να οργανωθεί και να διοικηθεί ως σύγχρονη επιχειρησιακή μονάδα, διατηρώντας τον πολιτικό, αναπτυξιακό και κυρίως κοινωνικό του χαρακτήρα. Αυτό κυρίως θα βασιστεί στη σύγχρονη διαχείριση των υπηρεσιών, στην ορθή διαχείριση των αναγκών της καθημερινότητας, στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, στην αξιοποίηση των νέων εργαλείων-μηχανισμών και στην ικανότητα απορρόφησης κονδυλίων ευρωπαϊκών και κρατικών προγραμμάτων.

Η νέα στρατηγική ανάπτυξης που θα εφαρμοστεί, θα πρέπει να θέτει στόχους οι οποίοι να είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί, αλλά ταυτόχρονα φιλόδοξοι, τολμηροί και πρωτοποριακοί, στόχους που να είναι αφομοιώσιμοι, να προσφέρουν ένα «όραμα» που να κινητοποιεί όλες τις τοπικές δυνάμεις για συμμετοχή και συνεργασία.

Οι στόχοι αυτής της αναπτυξιακής στρατηγικής, θα πρέπει όμως να πηγάζουν από τη σωστή διάγνωση-αξιολόγηση των δυνατοτήτων της περιοχής μας και ταυτόχρονα να αφήνουν περιθώρια για άσκηση «επιθετικής» αναπτυξιακής πολιτικής. Με αυτά τα δεδομένα, μια ορθή επιχειρηματική στρατηγική ανάπτυξης για το Δήμο Ιωαννιτών θα πρέπει να στηρίζεται στην ενίσχυση των υπαρχόντων και στη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που να αναδεικνύουν, να απελευθερώνουν και να αξιοποιούν τις δυνατότητες των άυλων και υλικών πόρων της περιοχής μέσα από συνέργειες και στοχευμένο σχεδιασμό.

Θα πρέπει επίσης να στηρίζεται απαραίτητα στην ενεργητική δραστηριοποίηση της αυτοδιοίκησης και όλων των παραγωγικών φορέων αλλά και στην ύπαρξη ενός ανοικτού και διαρκούς διαλόγου σε τοπικό επίπεδο που θα καταγράφει τα οφέλη και τις απαιτήσεις κάθε πολιτικής για τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να αντιμετωπίζει με ουσιαστικό τρόπο τις αδυναμίες της περιοχής που συνδέονται με την παραγωγική διάρθρωση, το ανθρώπινο δυναμικό, την πολεοδομική οργάνωση της πόλης αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους από τις επιπτώσεις της νέας διεθνούς πραγματικότητας που επικρατούν και να προβλέπει ένα σύνολο διαρθρωτικών ή εκσυγχρονιστικών δράσεων που να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις αυτές στο επίπεδο της τοπικής  ευημερίας και απασχόλησης.

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 καλούμαστε να δώσουμε δύναμη και αξία στην ψήφο μας, να επιλέξουμε ανθρώπους με ποιοτικά χαρακτηριστικά και κριτήρια… τους καταλληλότερους για να διαχειριστούν την επόμενη 5ετία τον Δήμο Ιωαννιτών με όραμα, με προοπτική, με αξιοσύνη και με διάθεση για σκληρή δουλειά και  προσωπική συνεισφορά για κοινό όφελος όλων των δημοτών.


*Ο Στέφανος Ζέρβας συμμετέχει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back