ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Ποια είναι η κατάσταση;

Εικόνα του άρθρου Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Ποια είναι η κατάσταση;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2023, 19:54
ΚΟΣΜΟΣ

Οι παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν εισακούστηκαν, εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Γάζα, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα επιδεινώνονται.

To Reuters παρουσιάζει μια σύνοψη «αυτού που ορισμένοι οργανισμοί του ΟΗΕ αποκαλούν «ανθρωπιστική καταστροφή» που περιβάλλει τον μικροσκοπικό θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων που κυβερνά η Χαμάς».

Μετατοπίσεις

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι -περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας- έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με περισσότερους από 700.000 να έχουν καταφύγει σε κτίρια που διαχειρίζεται η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), αναφέρει η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA). Δεκάδες χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε νοσοκομεία και εκκλησίες.

Τα καταφύγια της UNRWA στο νότο είναι υπερπλήρη και δεν μπορούν να δεχτούν νέες αφίξεις και πολλοί εκτοπισμένοι κοιμούνται στους δρόμους, κοντά στα καταφύγια, δήλωσε το OCHA. Η UNRWA δεν είναι πλέον σε θέση να παράσχει βοήθεια στους εκτοπισμένους στο βόρειο τμήμα, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διευρυμένων χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ από τις 27 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους αμάχους στη βόρεια Γάζα -την καρδιά των δυνάμεων της Χαμάς- να απομακρυνθούν προς το νότο για την ασφάλειά τους και έδωσε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στις 5 Νοεμβρίου για να το πράξουν.

Ωστόσο, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι λιγότεροι από 2.000 το έκαναν, επικαλούμενοι φόβο, σοβαρές ζημιές στους δρόμους και έλλειψη πληροφόρησης λόγω περιορισμένων επικοινωνιών.

Νοσοκομεία

Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργούν και όσα εξακολουθούν να λειτουργούν αναφέρουν τρομερή έλλειψη καυσίμων που έχει μειώσει σημαντικά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι γεννήτριες δύο νοσοκομείων (Shifa και Ινδονησιακό Νοσοκομείο) έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω έλλειψης καυσίμων και λειτουργούν με δευτερεύουσες γεννήτριες για λίγες ώρες την ημέρα και μόνο για κρίσιμες υπηρεσίες, ανέφερε το OCHA.

Ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει τις προειδοποιήσεις για έλλειψη καυσίμων και ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη ανάρτησε στο X ένα βίντεο με αυτό που περιέγραψε ως προβολή ταινίας δίπλα στο νοσοκομείο Shifa από τη Χαμάς, όπου τα παράθυρα του κτιρίου φαίνονται φωτισμένα.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει τουλάχιστον 93 επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας και να καταστραφούν ή να καταστραφούν 28 ασθενοφόρα.

Παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας

Η βοήθεια παραδίδεται μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο, του μοναδικού ανοικτού συνοριακού περάσματος, αλλά μόνο ένα κλάσμα των προ των συγκρούσεων παραδόσεων περνάει. Από τις 21 Οκτωβρίου που ξεκίνησαν εκ νέου οι περιορισμένες παραδόσεις, όπου τουλάχιστον 450 φορτηγά έχουν εισέλθει στη Γάζα μεταφέροντας τρόφιμα, νερό και υγειονομικό υλικό.

Εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι και τραυματίες επιτράπηκε να φύγουν από τη Γάζα προς την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα, αλλά το OCHA δήλωσε ότι δεν έχει αναφερθεί καμία τέτοια έξοδος από τότε που χτυπήθηκε ένα ασθενοφόρο που κατευθυνόταν προς τη Ράφα στις 3 Νοεμβρίου. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι μετέφερε μαχητές της Χαμάς.

Τρόφιμα και νερό

Οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη νερού. Το ένα από τα δύο εργοστάσια αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού έχει κλείσει λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ το άλλο υπολειτουργεί, ανέφερε το OCHA. Δύο από τους τρεις αγωγούς μεταφοράς νερού από το Ισραήλ λειτουργούν.

Ο μοναδικός λειτουργικός μύλος στη Γάζα παραμένει ανίκανος να αλέσει σιτάρι λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων, ανέφερε το OCHA, ενώ έντεκα αρτοποιεία έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Τα αποθέματα βασικών ειδών διατροφής στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού και του φυτικού ελαίου, πρόκειται να εξαντληθούν σε 1-3 ημέρες, δήλωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Καύσιμα

Οι ομάδες αρωγής λένε ότι χρειάζονται επειγόντως καύσιμα για τη διανομή της βοήθειας και την τροφοδοσία νοσοκομείων, αρτοποιείων και μονάδων αφαλάτωσης. Αλλά η είσοδος καυσίμων παραμένει απαγορευμένη από το Ισραήλ, το οποίο λέει ότι θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς. Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις συνομιλίες για την είσοδο καυσίμων στη Γάζα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία αποστολή.

Πηγή: Reuters. Φωτογραφία: Εν μέσω αδυσώπητης βίας, οικογένειες εγκαταλείπουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους στη γειτονιά Ταλ αλ-Χάουα, αναζητώντας καταφύγιο στη νότια Λωρίδα της Γάζας/UNICEF


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back