Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ανθεκτικός, ευπροσάρμοστος και με δεξιότητες...

Εικόνα του άρθρου Ανθεκτικός, ευπροσάρμοστος και με δεξιότητες...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2022, 14:44
ΕΛΛΑΔΑ

Βeyond: η έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα, που διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Ηelexpo, στη Θεσσαλονίκη, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, φιλοξένησε εταιρίες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, καινοτόμα νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, Δήμους. Αποτέλεσε παράλληλα και μια έκθεση όπου οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις που φέρουν μαζί τους οι τεχνολογικές εξελίξεις, βρήκαν μια ευκαιρία να συζητηθούν.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείψει ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχει μια δυναμική παρουσία. Σημειωτέον ότι οι διοργανωτές της έκθεσης ήταν η ΔΕΘ-HELEXPO, τη Be-Best και οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC) ενώ την αιγίδα είχαν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, όπως ήταν αναμενόμενο, συνδέθηκε και με τις ευκαιρίες που προσφέρει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην έκθεση αυτή, στην οποία παραβρέθηκε ο «Τύπος Ιωαννίνων», οι εταιρίες παρουσίασαν τα νέα τους τεχνολογικά εγχειρήματα. Οι μεγαλύτερες δε από αυτές κατέθεσαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μια δέσμευση για περισσότερες θέσεις εργασίας. Η λέξη «δεξιότητες» ήταν αυτή που επικράτησε σε κάθε τοποθέτηση σε κεντρικές ή παράλληλες εκδηλώσεις. H έννοια της «εργασίας» επαναπροσδιορίζεται και όροι όπως superjobs (συνδυασμός τεχνικών δεξιοτήτων με τη συνεργατικότητα και τη φαντασία), reskilling (κατάρτιση) και upskilling (αναβάθμιση των γνώσεων) πρωταγωνιστούν.

Η πανδημία φέρεται ως υπεύθυνη για την επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων και της «επιβολής» του ψηφιακού μετασχηματισμού. Υποστηρίζεται χαρακτηριστικά ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνθηκε λόγω covid κατά έξι χρόνια, με επιχειρήσεις και εργαζόμενους να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη νέα πραγματικότητα. Κατά την πανδημία, έγινε και η εισαγωγή ενός υβριδικού εργασιακού μοντέλου με την εξ αποστάσεως εργασία να καταλαμβάνει τον χώρο της και να ξεπεράσει εντέλει τα όρια του προσωπικού χρόνου όπως και να αναπτύσσεται μια «κουλτούρα» εξουθένωσης λόγω της τεχνολογίας.

Όσο για τα «μυαλά» των millennials ή ακόμα καλύτερα της επόμενης γενιάς, της Gen Ζ, ο κόσμος της τεχνολογίας περιμένει πολλά από αυτά. Την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα δημιουργηθούν 133 εκατ. θέσεις εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης έναντι των 75 εκατ. θέσεων που θα εξαλειφθούν εξαιτίας τους. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι μέχρι το 2030 το 85% των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, δεν έχουν υπάρξει ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον της εργασίας απαιτεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Και το προφίλ ενός ανθρώπου που εισέρχεται στην ψηφιακή εργασία, προσδιορίζεται εν ολίγοις ως εξής: Ανθεκτικός, προσαρμοστικός και φυσικά με δεξιότητες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back