ΗΠΕΙΡΟΣ

Αμπελοκαλλιεργητές Ηπείρου ζητάνε βοήθεια

Εικόνα του άρθρου Αμπελοκαλλιεργητές Ηπείρου ζητάνε βοήθεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2023, 20:26
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η προσωρινή διοίκηση του Συλλόγου Αμπελοκαλλιεργητών & Αμβυκούχων Ηπείρου αναφέρει ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι σημαντικές, ανυπολόγιστες, σε όλη τη χώρα.

«Σήμερα λοιπόν, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστροφές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, αλλά μπορούν να καλυφθούν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών» αναφέρει και διευκρινίζει ότι ειδικά στην περιοχή της Ηπείρου και σε όλη τη χώρα, ήταν πρωτόγνωρες, το προηγούμενο διάστημα.

«To φούσκωµα των οφθαλµών το 2023 ξεκίνησε σχετικά πρώιµα στην περιοχή μας, λόγω των σχετικά καλών θερµοκρασιών του χειµώνα και των αρχών της άνοιξης. Όµως, ο βροχερός και σχετικά ψυχρός Απρίλης και ο επίσης βροχερός και ψυχρός Μάης, καθυστέρησαν την έκπτυξη και ευνόησαν την εµφάνιση κηλίδων λαδιάς. Οι καθημερινές βροχοπτώσεις του Μάη και των αρχών του Ιούνη οδήγησαν σε έξαρση των προσβολών του περονοσπόρου και σε καταστροφή, µμερική ή ολική, της παραγωγής.

Ιδιαίτερα οι βιολογικοί αµπελώνες είναι αυτοί µε τα περισσότερα προβλήματα» αναφέρει συγκεκριμένα.

Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα δεν ευνόησαν και επέτειναν τις ασθένειες, και ειδικά τον περονόσπορο.

«Αποτυπώνεται στην περιοχή μας κι όλη τη χώρα πανδημία περονόσπορου. Τα δε αποτελέσματα θα είναι εμφανή σύντομα στους αγρότες, τις τοπικές οικονομίες και την οικονομία της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους σας ζητάμε να εκφράσετε την ολόπλευρη αλληλεγγύη σας και την άμεση στήριξή σας στον καθημερινό αγώνα για παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων και στα δίκαια αιτήματα του πρωτογενούς τομέα και των αμπελοκαλλιεργητών της Περιφέρειας Ηπείρου. Στον αγώνα να αποζημιωθούν για τις οικονομικές απώλειές τους λόγω των πρόσφατων κλιματικών φαινόμενων», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back