ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία. Ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου

Εικόνα του άρθρου Αμερικανικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία. Ανησυχίες για εξάπλωση του πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2024, 19:24
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον περισσότερων από 85 στόχων που συνδέονται με τη Φρουρά της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζει, σκοτώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, σχεδόν 40 άτομα, σε αντίποινα για μια φονική επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι επιδρομές, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Β-1 που πετούσαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν οι πρώτες σε απάντηση στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ιορδανία από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, και αναμένονται περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες.

Τα πλήγματα εντείνου μια σύγκρουση που έχει εξαπλωθεί στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανάνι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν «άλλο ένα περιπετειώδες και στρατηγικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα οδηγήσει μόνο σε αύξηση της έντασης και της αστάθειας».

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, μια κρατική δύναμη ασφαλείας που περιλαμβάνει ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν ότι 16 μέλη της σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μαχητές και νοσοκόμοι. Η κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα ότι μεταξύ των 16 νεκρών ήταν και πολίτες.

Στη Συρία, τα πλήγματα σκότωσαν 23 ανθρώπους, δήλωσε ο Ράμι Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν δήλωσε μετά τα πλήγματα ότι ο Μπάιντεν είχε δώσει εντολή για πρόσθετη δράση κατά του IRGC και όσων συνδέονται με αυτό. «Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε ο Όστιν.

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού, αλλά ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε ο Όστιν.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα ξεκινήσει πόλεμο, αλλά θα απαντήσει «σθεναρά» σε όποιον την εκφοβίζει. Δεν αναφέρθηκε στα αμερικανικά πλήγματα σε ομιλία του το Σάββατο με αφορμή την ημέρα διαστημικής τεχνολογίας του Ιράν.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό Χουσεΐν Ακμπαρί, σε σχόλια που μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, υποβάθμισε τις αεροπορικές επιδρομές, αρνούμενος ότι χτυπήθηκαν στόχοι που συνδέονται με το Ιράν και λέγοντας ότι ο στόχος ήταν «να καταστραφεί η πολιτική υποδομή της Συρίας».

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί «επειγόντως» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα αμερικανικά πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών ομάδων που εδρεύουν στο Ιράκ και τη Συρία.

«Μόλις ζητήσαμε μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας που δημιουργούν τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε ο διπλωμάτης της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιανσκι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Mε πληροφορίες από Reutes, BBC


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back