Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 30-08-2019, 13:40
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πριν από λίγες μέρες, το πρόστιμο που έπεσε σε καφενείο-ψησταριά στη Ραβενή Θεσπρωτίας για ανασφάλιστη εργασία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από επίσημους φορείς όπως το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.

Το πρόστιμο των 23.000 ευρώ επιβλήθηκε γιατί στο καφενείο… καθάριζαν πατάτες συγγενικά πρόσωπα του ιδιοκτήτη.

Η επιβολή του προστίμου στο ακριτικό χωριό ξεσήκωσε αντιδράσεις, από λογικές, καθώς ποτέ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν εφαρμόζουν παντού το «dura lex sed lex», ειδικά όταν ο ελεγχόμενος είναι κάποιος μεγαλοεργοδότης, μέχρι κάπως ανούσιες και τοπικιστικές.

Αυτό όμως που ακολούθησε, μάλλον δεν το περίμενε κανείς. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, «γονείς νεαρών ανασφάλιστων», απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Ηπείρου-Κέρκυρας «για την άμεση ανταπόκριση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΕΦΚΑ».

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ που μοιάζει αρκετά με «non paper», καθώς «επικαλείται πληροφορίες» και δεν αναφέρεται σε κάποια επίσημη υπογραφή της επιστολής, αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα: «Κατά την ώρα του ελέγχου, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, εργάζονταν ο ιδιοκτήτης, η μητέρα του, ο αδελφός του, η σύζυγος του αδελφού του και η μητέρα της, εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό πελατών. Το λιγότερο 30 τραπεζοκαθίσματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελεγκτών του ΕΦΚΑ». Κάπως έτσι, δικαιολογεί, για λογαριασμό των ελεγκτικών υπηρεσιών, την επιβολή του μεγάλου προστίμου. Γιατί το κάνει αυτό ένα ειδησεογραφικό μέσο, το πιο επίσημο στην Ελλάδα και όχι το γραφείο Τύπου του υπουργείου ή οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι μια άλλη ιστορία.

Στα της επιστολής, το ΑΠΕ αναφέρει ότι οι αποστολείς λένε ότι «αρκετοί εργοδότες φοβούνται πλέον και προβαίνουν σε δήλωση και ασφάλιση των εργαζομένων τους, μετά το γεγονός».

Πριν από λίγες μέρες πάντως, ένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Θεοχάρης, υποσχέθηκε… λιγότερους ελέγχους στην περιοχή της Σαμοθράκης, ανταποκρινόμενος στις διαμαρτυρίες των τουριστικών επιχειρηματιών του νησιού, μετά το θαλάσσιο αποκλεισμό, λόγω της αδυναμίας ιδιωτικών ναυτιλιακών να εξυπηρετήσουν το δρομολόγιο. 

Προφανώς, οι έλεγχοι για την ανασφάλιστη εργασία πρέπει να γίνονται, να είναι διαρκείς και να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα, καθώς οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που βρίσκονται στη μόνιμα μειονεκτική θέση, σε τέτοιες περιπτώσεις. Επίσης, καλό θα είναι η εφαρμογή του νόμου να μη χρησιμοποιείται… ευθέως ή πλαγίως, για επικοινωνιακούς λόγους, όπως συμβαίνει διαχρονικά, από τις κυβερνητικές αρχές.


200 λέξεις απομένουν.
 • maria sanchez
  maria sanchez
  Hej, jeg er Maria Sanchez, en licenseret og pålidelig långiver. Jeg yder lån med klare og letforståelige vilkår med en rente på 3%. Jeg leverer forretningslån, personlige lån, studielån, billån og regninger. Hvis du har brug for et lån, så kontakt mig direkte: e-mail mariaverasanchez108@gmail.com eller via whatsapp på + 33 7 56 84 99 72
  200 λέξεις απομένουν.
 • karen
  karen
  Har du brug for forretningslån, personlig lån, autolån, landbrugslån eller projektfinansiering? Vi har gode nyheder til dig. Dette firma er certificeret og konfigureret til at yde støtte til offentligheden, virksomhedssektorens og også til enkeltpersoner. Dette er at støtte økonomisk status rundt om i verden, ansøge om et lån i dag, vi forsikrer dig det bedste tilbud, din lykke er vores prioriteter. Vi tilbyder lån til forskellige dele af verden. Asien, Australien / Oceanien, Europa, Nordamerika, Sydamerika og Afrika, Antarktis. til 2% rente, kontakt os nu via vores e-mail (Kimberlyfinancegroup@gmail.com)   whatsApp-nummer: +12174870925
  200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
Ντοτη3