ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

(upd) Allo: Η Google υπαναχωρεί στην προστασία της ιδιωτικότητας-Η απάντηση της Google στον «Τύπο»

Εικόνα του άρθρου (upd) Allo: Η Google υπαναχωρεί στην προστασία της ιδιωτικότητας-Η απάντηση της Google στον «Τύπο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2016, 17:33
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μία μέρα μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Allo, η Google κατηγορείται για υπαναχώρηση των αρχικών της ανακοινώσεων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της αποθήκευσης στους διακομιστές της εταιρείας των μηνυμάτων που ανταλλάσσουν οι χρήστες.

Ο ίδιος ο Έντουαρντ Σνόουντεν με ανάρτησή του στο twitter γράφει: «Τι είναι το Allo; Μια εφαρμογή της Google που καταγράφει κάθε μήνυμα που στέλνεις και είναι διαθέσιμο στην αστυνομία όταν ζητηθεί».

Ο Russell Brandom στην ιστοσελίδα «The Verge» κάνει μια εκτενή αναφορά στις πρώτες υποσχέσεις της Google και στο τι τελικά έμεινε από αυτές με την κυκλοφορία της εφαρμογής.

Γράφει λοιπόν: Όταν η εφαρμογή ανακοινώθηκε τον Μάιο σε ειδική εκδήλωση, το Google Allo παρουσιάστηκε ως ένα βήμα μπροστά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Παράλληλα με την end-to-end κρυπτογράφηση ανώνυμης περιήγησης, η ομάδα ανάπτυξης έκανε λόγο για νέες τολμηρές πρακτικές στη διατήρηση των μηνυμάτων μόνο προσωρινά και όχι επ’ αόριστον.

Αλλά με την κυκλοφορία της εφαρμογής, η Google φαίνεται να υπαναχωρεί σε ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η έκδοση του Allo που βρίσκεται από χθες διαθέσιμη στους χρήστες θα αποθηκεύει όλα τα μη κρυφά μηνύματα από προεπιλογή -μια καθαρή αλλαγή στην πολιτική της Google από την προηγούμενη ανακοίνωσή της με την οποία θα διατηρούσε μόνο παροδικά και σε μη αναγνώσιμη μορφή. 

Οι εγγραφές θα συνεχίσουν να διατηρούνται μέχρι ο χρήστης να τα διαγράψει, δίνοντας το δικαίωμα στην Google να έχει πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των συνομιλιών. Οι χρήστες μπορούν να αποφύγουν την καταγραφή των μηνυμάτων τους χρησιμοποιώντας την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης του Allo, η οποία εξακολουθεί να είναι πλήρως end-to-end κρυπτογραφημένη και σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της εταιρείας.

Όπως το Hangouts και το Gmail, τα μηνύματα του Allo θα εξακολουθούν να είναι κρυπτογραφημένα μεταξύ της συσκευής του χρήστη και των server της Google, που με τη σειρά τους θα αποθηκεύονται σε διακομιστές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση αναγνωρίσιμη από τους αλγόριθμους της εταιρείας. 


Σύμφωνα με την Google, η αλλαγή έγινε για να βελτιωθεί η λειτουργία της έξυπνης απάντησης του Allo. Όπως και τα περισσότερα συστήματα μηχανικής εκμάθησης, λειτουργεί πολύ καλύτερα με περισσότερα δεδομένα. Η ομάδα του Allo αποφάσισε, προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση των σωστών απαντήσεων, να εγκαταλείψουν τα οφέλη της ιδιωτικότητας της παροδικής αποθήκευσης.

Η απόφαση θα έχει επίσης σημαντικές συνέπειες στην πρόσβαση των Αρχών στα μηνύματα του Allo. Από προεπιλογή θα είναι πλέον προσβάσιμα σε νόμιμα αιτήματα, παρόμοια με εκείνα του Gmail και του Hangouts, όπως θα είναι διαθέσιμα και τα στοιχεία γεωγραφικής θέσης που συλλέγονται από το λειτουργικό της Google, το Android.

Νομικοί της εταιρείας, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν αρκεί μια απλή κλήτευση για να δοθούν πληροφορίες στις αρχές, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από ένταλμα για πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ενός λογαριασμού της Google.

Τα μηνύματα μπορεί να μην είναι εκεί αν πριν ο χρήστης τα έχει σβήσει ή αν η συνομιλία έχει γίνει τσεκάροντας στην εφαρμογή την επιλογή της ιδιωτικότητας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι. Αυτό εκθέτει σε λιγότερους κινδύνους την Google, από αυτούς που αντιμετωπίζει η Apple στο San Bernardino και το WhatsApp στη Βραζιλία.


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η GOOGLE

Άμεση ήταν η απάντηση της Google στην ανάρτηση του «Τύπου», για το πόσο ασφαλής είναι η εφαρμογή Allo. Σημειώνει: Σε συνέχεια του δημοσιεύματός σας, σας παραθέτουμε την επίσημη θέση της Google, προκειμένου να την συμπεριλάβετε στο άρθρο σας.

«Μπορείτε να διαγράψετε μηνύματα ή και ολόκληρες συνομιλίες στο Allo. Επίσης, σας παρέχουμε τη δυνατότητα να συνομιλείτε σε incognito mode, όπου τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα end-to-end, και να θέτετε ένα χρονοδιακόπτη για αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων στη συσκευή σας και στη συσκευή του ατόμου με το οποίο συνομιλείτε σε μία προκαθορισμένη χρονική στιγμή».  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back