Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αλλαγές στο τηλεοπτικό σήμα, σε Άρτα-Πρέβεζα

Εικόνα του άρθρου Αλλαγές στο τηλεοπτικό σήμα, σε Άρτα-Πρέβεζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 17:56
ΗΠΕΙΡΟΣ

Από τις 28 Μαΐου 2021, οι συχνότητες εκπομπής τηλεοπτικών καναλιών, μέσω της Digea, αλλάζουν σε Άρτα και Πρέβεζα.

Οι τηλεθεατές σε αυτούς τους δύο νόμους θα πρέπει να επαναρυθμίσουν τις τηλεοράσεις τους, που συνήθως με τον αυτόματο συγχρονισμό, βρίσκουν μόνες τους τα κανάλια. Εκτός φυσικά, αν έχετε κάποια συγκεκριμένη… κατάταξη στα πλήκτρα του τηλεκοντρόλ και θέλετε να τα ρυθμίσετε μόνοι-ες σας.

Συγκεκριμένα, θα επηρεαστούν τα κέντρα εκπομπής σε Αίονο, Ακαρνανικά, Αμφιλοχία, Καναλάκι, Κορφοβούνι, Λάκκα Σούλι, ανάμεσα σε άλλα, στη δυτική Ελλάδα.

Γιατί όμως γίνεται η αλλαγή;

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ζώνη φάσματος των 700 MHz που σήμερα χρησιμοποιείται από την ψηφιακή τηλεόραση θα διατεθεί για την ανάπτυξη του δικτύου 5G από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Έτσι, η ψηφιακή τηλεόραση «μετατοπίζεται» στο φάσμα των ελεύθερων συχνοτήτων, ώστε να γίνεται η εκπομπή ψηφιακών εκπομπών.

Τα δέκα πρώτα βήματα της 2ης Ψηφιακής Μετάβασης είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Νοέμβριο, στο Βόρειο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στον Έβρο και την Κομοτηνή, στην Μαγνησία, την Σκύρο, τις Σποράδες και σε τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, της Καρδίτσας και της Λάρισας, στη Θάσο, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες και τμήμα του νομού Ροδόπης, στην Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, και την Χαλκιδική, στα Γρεβενά, την Καστοριά, την Κοζάνη και την Φλώρινα, στο νομό Μεσσηνίας, στην Αρκαδία, τα Κύθηρα, την Λακωνία και σε τμήμα του Νομού Αργολίδας.

Η ψηφιακή εκπομπή της Digea δεν καλύπτει όλες τις περιοχές της χώρας, ένα «κατάλοιπο» της ανάθεσης των ψηφιακών εκπομπών στην εταιρία και του «μαύρου» στην ΕΡΤ, πριν από 8 χρόνια. Η Digea δεν «κληρονόμησε» όλα τα κέντρα εκπομπής, παρά μόνο αυτά της ΕΡΤ. Σε απομακρυσμένες και «κρυφές» περιοχές ωστόσο, όπου το σήμα αναμεταδίδονταν με κεραίες που συνήθως έστηναν αυτοδιοικητικοί φορείς, δεν είχαν τοποθετηθεί αναμεταδότες, οπότε δεν υπήρχε και σήμα. Στην πορεία έγιναν απόπειρες κάλυψης με επιδότηση για δορυφορικό εξοπλισμό κ.λπ. ακόμα και σήμερα όμως, υπάρχουν σημεία στην Ήπειρο, όπου δεν υπάρχει καλό τηλεοπτικό σήμα.

Όσο για το πόσο «high definition» είναι οι εκπομπές των ελληνικών σταθμών, αυτή είναι μια άλλη κουβέντα…

Σημειώνεται ότι άλλες υπηρεσίες (π.χ. online gaming κ.λπ) δεν επηρεάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back