Oikonomou pisoi
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

«Πότε θα δούμε τηλεόραση;»

Εικόνα του άρθρου «Πότε θα δούμε τηλεόραση;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2017, 03:06
ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

«Πότε θα δούμε τηλεόραση; Καθ' όλες τις ενδείξεις εντός ολίγων ημερών. Όσο όμως πλησιάζει η ημέρα της λειτουργίας του σταθμού τηλεοράσεως Μανωλιάσσης, τόσο το ερώτημα όλων γίνεται εντονώτερο. 'Πότε επιτέλους;' ρωτούν όλοι ανυπόμονα. ΚΙ έχουν δίκιο γιατί η αναμονή υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη» έγραφε η εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» τον Μάιο του 1971, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι τα Γιάννενα «αφέθησαν στην τελευταία 'κατηγορία' από πλευράς τηλεοράσεως».

Η αναμονή για τους Γιαννιώτες θα τελείωνε λίγες μέρες μετά από αυτό το δημοσίευμα. Το πρώτο τηλεοπτικό γεγονός που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη των θεατών, έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου του 1971. Πολλοί από όσους δεν είχαν αγοράσει ακόμη την ακριβή τηλεόραση (η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή), συγκεντρώθηκαν έξω από το κατάστημα της «ΙΖΟΛΑ», στην οδό Αβέρωφ (εκεί που βρίσκεται σήμερα η Τράπεζα Ηπείρου), για να δουν στις τηλεοράσεις της βιτρίνας έναν από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες: Τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Αντίπαλοι ο Παναθηναϊκός και ο Άγιαξ (έτσι, για την ιστορία ο Παναθηναϊκός έχασε με 2-0).

Η τηλεόραση λοιπόν στην πόλη μας έφτασε με αρκετή καθυστέρηση. Η Αθήνα είχε δει το «μαγικό κουτί» χρόνια πριν. Η πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή από το κανάλι ΕΙΡ (κατόπιν ΕΙΡΤ) μεταδόθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1966. Σχεδόν ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε από τον Στρατό και δεύτερο κανάλι, η ΤΕΔ (κατόπιν ΥΕΝΕΔ). Το τηλεοπτικό γεγονός που έσπασε τότε τα «μηχανάκια» της τηλεθέασης (αν και τότε δεν υπήρχαν), ήταν η προσελήνωση του «Απόλλων 11», με τον Νιλ Άρμστρονγκ να γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της σελήνης -στις 21 Ιουλίου 1969. Οι Γιαννιώτες «βίωσαν» αυτή την ιστορική στιγμή (απουσία... εξωγήινων τελικά) μέσω του ραδιοφώνου.

Από το 1970, ξεκίνησαν οι δεσμεύσεις για έλευση του «μαγικού κουτιού» και στα Γιάννενα. Την άνοιξη του 1971, άρχισε να υπάρχει... φως. Ο εμπορικός κόσμος της πόλης περίμενε πώς και πώς τις εξελίξεις, καθώς έβλεπε την τηλεόραση και ως ένα μέσο για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή.

Τον Μάιο του έτους εκείνου, η υπόθεση έφτανε στο τέλος της. «Οργασμός εργασίας για την τηλεόραση. Εγκατεστάθη ο πομπός και η κεραία - Γίνονται ήδη ρυθμίσεις εις τα μηχανήματα - Τρία συνεργεία επί το έργον - Έλληνες και Ιταλοί ειδικοί - Όλα βαίνουν καλώς» αναφέρεται στον τοπικό Τύπο. Ο πομπός της τηλεόρασης τοποθετείται στον λόφο της Μανωλιάσσας (οι γνωστές «κεραίες Μανωλιάσσας»). Λίγες μέρες μετά, ξεκίνησαν οι δοκιμές.

Διαφήμιση της εποχής στον τοπικό Τύπο

Η υπομονή των εμπόρων της πόλης είχε εξαντληθεί όμως -για άλλο λόγο αυτή τη φορά. «Τι να τις κάνουμε τις δοκιμές; Το ζήτημα είναι Άμεσος έναρξις, εφόσον όλα είναι έτοιμα» διαμαρτύρονταν. Η έντονη διαμαρτυρία τους βασιζόταν στο ότι αρκετοί έμποροι είχαν προμηθευτεί τις συσκευές εδώ και καιρό και, λόγω της καθυστέρησης στην εγκατάσταση του πομπού της τηλεόρασης, υπήρχε ζήτημα κάλυψης των οικονομικών τους υποχρεώσεών τους προς τους προμηθευτές. Κάποια στιγμή, τα βάσανα τελείωσαν. Η τηλεόραση έφτασε και στα Γιάννενα (αν και το σήμα δεν «έπιανε», σε πρώτη φάση, και πολύ καλά). Βέβαια, οι Γιαννιώτες θα περίμεναν κάποια χρονάκια ακόμα μέχρι να πιάσουν και το δεύτερο κανάλι, την ΥΈΝΕΔ, το οποίο έπαιζε τη δημοφιλή σειρά «Άγνωστος Πόλεμος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back