Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών-ευρωεκλογών

Εικόνα του άρθρου Αλλαγές στη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών-ευρωεκλογών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2019, 12:35
ΕΛΛΑΔΑ

Στην Βουλή για ψήφιση εισάγεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο προβλέπονται αλλαγές στη διεξαγωγή τόσο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όσο και των ευρωεκλογών.

Στο  πολυνομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή. Επίσης, με τροπολογία διασφαλίζεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit.

Με την πρώτη τροπολογία κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Αυτό κρίθηκε σκόπιμο, καθώς για πρώτη φορά θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες, όλες με σταυροδοσία, (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές). 

Η σχετική τροποποίηση δίνει την ευχέρεια στον υπουργό Εσωτερικών, για λόγους διευκόλυνσης των εκλογέων και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω των ταυτόχρονων πολλαπλών διαδικασιών, να καθορίσει τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι «με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κ.λπ.)». 

Με τη δεύτερη τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα διορισμού υπαλλήλων που κατέχουν πτυχίο νομικής στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ανεπάρκεια δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών, κ.λπ..

Η πρόβλεψη περί δυνητικής αξιοποίησης και δημοσίων υπαλλήλων ως δικαστικών αντιπροσώπων αυτή υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών. Οι τελευταίοι θα διοριστούν μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.


Βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Με την τρίτη τροπολογία οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Διατηρείται, πάντως, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα. 


Συμμετοχή των Ελλήνων του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές

Τέλος, η τέταρτη τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί στο ίδιο πολυνομοσχέδιο από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετίζεται με τη διασφάλιση της συμμετοχής των Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές από τον τόπο διαμονής τους, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit. 

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν. Επίσης, με τις σημερινές ρυθμίσεις, ειδικά για τους εκεί εκλογείς δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back