πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αλλαγές στα αρχαιολογικά συμβούλια

Εικόνα του άρθρου Αλλαγές στα αρχαιολογικά συμβούλια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/08/2019, 19:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγες μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προχώρησε στην αντικατάσταση μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ). Η αντικατάσταση μελών ήρθε μετά από… παραίτηση μελών των συμβουλίων, η θητεία των οποίων έληγε κανονικά το 2020. Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), οι γνωμοδοτήσεις του οποίου έχουν ιδιαίτερη σημασία για κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το Ελληνικό, επιστρέφουν και κάποια πρόσωπα τα οποία είχαν βρεθεί στην ίδια θέση όταν η κ. Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας Πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΑΣ.

Η νέα σύνθεση τόσο στο ΚΑΣ όσο και στο ΚΣΝΜ έχει και ηπειρώτικο ενδιαφέρον. Στο ΚΑΣ συμμετείχαν ως αναπληρωματικά μέλη ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κώστας Σουέρεφ και ο αρχαιολόγος και επίτιμος διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού Κωνσταντίνος Ζάχος. Και οι δύο δεν συνεχίζουν στη νέα σύνθεση του συμβουλίου. Ωστόσο, στο νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμμετέχει ως τακτικό μέλος η Βαρβάρα Παπαδοπούλου. Η κ. Παπαδοπούλου είναι προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, μια θέση στην οποία βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια. Στο παρελθόν, υπηρετούσε στα Γιάννενα ως προϊσταμένη της τότε 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Με την ενοποίηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών το 2014 επί υπουργίας Πολιτισμού Κώστα Τασούλα (του βουλευτή Ιωαννίνων και σημερινού προέδρου της Βουλής) τα Γιάννενα απέκτησαν μία Εφορεία, στην οποία προϊστάμενος έγινε ο Κώστας Σουέρεφ, με την κ. Παπαδοπούλου να μετακομίζει στην Άρτα.

Όσον αφορά το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τακτικό μέλος ορίστηκε ο Βασίλης Κασκάνης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γιάννενα.

Οι αποφάσεις για τα νέα μέλη των αρχαιολογικών συμβουλίων εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3