ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Άλλα είναι τα ήθη και έθιμά μας»

Εικόνα του άρθρου «Άλλα είναι τα ήθη και έθιμά μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2017, 01:24
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και με επίσημη ανακοίνωση, με αφορμή το δημοσίευμα του «Τύπου Ιωαννίνων» για την «έξωση» στους διαχειριστές της Σαρακατσάνικης Στάνης στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου επικαλείται ως αιτία για το γεγονός  την ανάπτυξη δραστηριοτήτων «ξένων προς τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις των Σαρακατσαναίων». Αν και η Αδελφότητα δεν προσδιορίζει τις δραστηριότητες, αυτές αφορούν κάποια σεμινάρια για γιόγκα και ντέφι.

Στην ανακοίνωσή της, η Αδελφότητα αναφέρεται στην απόφαση του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου να αναθέσει «προφορικά τη φροντίδα της στάνης και το κυλικείο αυτής σε δύο νέους φυσιολάτρες, αφότου οι προηγούμενοι υπεύθυνοι στα καθήκοντα αυτά είχαν παραιτηθεί». Προσθέτει δε ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του στα τέλη Μαρτίου του 2017 συμφώνησε με τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, αναγνωρίζοντας ότι οι δύο νέοι είχαν τη στάνη ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια του έτους ενώ επιπλέον διατηρούσαν τον χώρο καθαρό, παρείχαν στους επισκέπτες στοιχειώδη ξενάγηση και δεν είχαν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, για την Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, όλα αυτά –που δεν είναι και λίγα- δεν μέτρησαν στα υπέρ για την παραμονή των δύο νέων στη στάνη όταν ήρθε η ώρα… της κρίσης. «Αφότου όμως δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις δραστηριότητες που ανέπτυξαν, ξένες προς τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις των Σαρακατσαναίων και εν αγνοία της Αδελφότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε με την αριθ. 7-9-2017 πράξη του την απομάκρυνση των νέων αυτών και θα φροντίσει πολύ σύντομα να βρει την καλύτερη δυνατή λύση στο κενό που δημιουργήθηκε» επισημαίνεται στην ανακοίνωση την οποία  υπογράφει ο πρόεδρος της Αδελφότητας Βαγγέλης Γιαννακός. Σημειωτέον ότι οι δύο νέοι αποχώρησαν από τη στάνη στις 4 Σεπτεμβρίου, μετά από την εσπευσμένη έξωση που τους έγινε. 

ΣΧΟΛΙΑ
Αράπογλου Μιχάλης
Μήπως χρειάζονται κι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες έξωση από την Ήπειρο;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back