ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο δάσος περπατώ, όταν οι χάρτες δεν είναι εδώ…

Εικόνα του άρθρου Στο δάσος περπατώ, όταν οι χάρτες δεν είναι εδώ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2017, 17:51
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης διαφωνεί ριζικά με τον τρόπο κατάρτισης των δασικών χαρτών, σε βαθμό που ζητάει να σταματήσουν  οι διαδικασίες. Δεν άφησε και περιθώρια… παρερμηνειών… καθώς είπε στις σημερινές (Τετάρτη 25/1) δηλώσεις του ότι «δεν έχει κανείς δικαίωμα να αναρτήσει αυτούς τους χάρτες».

Φυσικά, τα αρμόδια υπουργεία έχουν το δικαίωμα, αλλά αυτό που εννοεί ο περιφερειάρχης είναι ότι με τον τρόπο που καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, θα μετατραπούν πολλές ορεινές γεωργικές και κτηνοτροφικές περιοχές σε δάση και οι κάτοχοί τους δεν θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν για πρωτογενή παραγωγή.

Οι δασικοί χάρτες είναι μια πολύ λογική απαίτηση και ανάγκη, την επίκληση της οποίας κάνουν όλοι όσοι και όσες ασχολούνται με το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής. Ωστόσο οι διάφορες γεωγραφικές ιδιομορφίες, αλλά και η ατομική ιδιοκτησία που είναι συχνά «θολή» στην Ελλάδα, μπορούν να προκαλέσουν διάφορες καθυστερήσεις. Ήδη, οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται σε όλη τη χώρα, έχουν καθυστερήσει αρκετά. Αν συμβεί αυτό που περιγράφει ο κ. Καχριμάνης, θα καθυστερήσουν και άλλο.

Εκτός από το πρόβλημα του χαρακτηρισμού ως «δασικού» ενός παραγωγικού εδάφους, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, όσοι ιδιοκτήτες έχουν διαφωνίες καλούνται να κάνουν προσφυγές και ενστάσεις, μια διαδικασία χρονοβόρα και κοστοβόρα. Επιπλέον, αυτές οι εκτάσεις μπορεί να κατοχυρωθούν πλέον στο δημόσιο, με βάση τους νέους δασικούς χάρτες.

Ο κ. Καχριμάνης πάντως, ήταν κάθετος. Είπε ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και ότι έχει αποστείλει επιστολή στα αρμόδια υπουργεία.

Οι αναρτήσεις για το νομό Ιωαννίνων, αναμένονται στις 10 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε όμως, ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back