ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: «Υποδέχθηκαν» τον προϋπολογισμό με καπνογόνα και φωτιά

Εικόνα του άρθρου Αλβανία: «Υποδέχθηκαν» τον προϋπολογισμό με καπνογόνα και φωτιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2023, 19:11
ΚΟΣΜΟΣ


Η αντιπολίτευση της Αλβανίας άναψε καπνογόνα και έβαλε μια μικρή φωτιά στη μέση του κοινοβουλίου, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να εμποδίσει την αίθουσα να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2024.

Οι βουλευτές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία τη Δευτέρα στοίβαξαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας και κόκκινος, πράσινος και μοβ καπνός γέμισε τον αέρα, καθώς η ασφάλεια κράτησε τους διαδηλωτές μακριά από την έδρα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ένας βουλευτής φάνηκε να ανάβει μια μικρή φωτιά η οποία κατασβέστηκε γρήγορα από τους γύρω βουλευτές.


Ο ντε φάκτο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργός, που ήταν επίσης ο πρώτος μετακομμουνιστής πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει την αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα έχει την πλειοψηφία.

«Η μάχη δεν έχει επιστροφή», δήλωσε ο Μπερίσα στους δημοσιογράφους μετά την αναταραχή στην αίθουσα όπου ο προϋπολογισμός πέρασε σε πρώτη ψηφοφορία σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά. «Στόχος μας είναι να φέρουμε τον πλουραλισμό στο κοινοβούλιο».

Τον περασμένο μήνα οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες κατά του Μπερίσα και του γαμπρού του για διαφθορά σχετικά με μια συμφωνία γης που αφορούσε τους χώρους ενός αθλητικού συλλόγου. Τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του ως πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2009 για να ασκήσει πιέσεις «για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης υπέρ άλλων, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της κόρης του».

Ο γαμπρός του συνελήφθη, αλλά ως βουλευτής ο Μπερίσα έχει ασυλία από τη δίωξη. Έχει διαταχθεί να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back