ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Νέες επεισοδιακές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Εικόνα του άρθρου Αλβανία: Νέες επεισοδιακές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2024, 10:05
ΚΟΣΜΟΣ

Η αλβανική αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε κυβερνητικά κτίρια και προκάλεσαν ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια, σε αυτό που είπαν ότι ήταν μέρος της πολιτικής ανυπακοής κατά της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα για διαφθορά, νεποτισμό και προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης.

Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την κατ' οίκον κράτηση του ηγέτη του κόμματος της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα με την κατηγορία της διαφθοράς για ενέργειες που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός. Ο Μπερίσα έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα.

Ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση του βουλευτή Έρβιν Σαλιάντζι, ο οποίος φυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα επειδή έκανε, σύμφωνα με τις αρχές, «ψευδή καταγγελία» κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Ο Σαλιάντζι αρνήθηκε κάθε κατηγορία και χαρακτήρισε τη δίκη ως πολιτικά υποκινούμενη.

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλους τους δρόμους της πρωτεύουσας Τίρανα, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης περπατούσαν από το ένα κτίριο στο άλλο εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, όπως έδειξε βίντεο από τη σκηνή.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και στη συνέχεια συνέχισαν προς τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου έκαψαν μια αφίσα του Ράμα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν και πάλι με την αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών και στο γραφείο του δημάρχου των Τιράνων, ο οποίος ανήκει στο κόμμα του Ράμα.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε όλη την πόλη, σπάζοντας διαφημιστικές πινακίδες και βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Ο Ράμα βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 και έχει κερδίσει τρεις διαδοχικές εκλογές. Η αστυνομία δήλωσε ότι 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από βόμβες βενζίνης και άλλα στερεά αντικείμενα.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: albaniandailynews.com


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3