Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ενέκρινε την Πέμπτη μια συμφωνία για να κρατήσει η χώρα χιλιάδες μετανάστες που διασώθηκαν σε διεθνή ύδατα από την Ιταλία, ενώ οι αιτήσεις ασύλου τους εξετάζονται, παρά τις διαμαρτυρίες βουλευτών της αντιπολίτευσης και ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ψήφισε με 77 ψήφους υπέρ της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο και βάσει της οποίας η Ιταλία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ανοίξει δύο στρατόπεδα στην απέναντι πλευρά της Αδριατικής Θάλασσας στην Αλβανία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Ο ένας καταυλισμός θα ελέγχει τους μετανάστες κατά την άφιξή τους και ο δεύτερος θα τους κρατάει μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου. Στη συνέχεια, οι μετανάστες είτε θα μπορούν να εισέλθουν στην Ιταλία είτε θα επαναπατρίζονται.
Η συμφωνία αμφισβητήθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας από βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι παραβιάζει το σύνταγμα μεταφέροντας έδαφος και κρατική εξουσία σε άλλη χώρα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς και έδωσε το πράσινο φως για τη συμφωνία τον περασμένο μήνα. Οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι τα ιταλικά σχέδια δεν παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα χώρας εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται μετανάστες για λογαριασμό χώρας της ΕΕ και αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας σε ολόκληρη την ΕΕ για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία έχει τροφοδοτήσει την άνοδο της δημοτικότητας της ακροδεξιάς.
Η συμφωνία έχει ανησυχήσει πολλούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει τη συμφωνία ως πιθανό μελλοντικό πρότυπο.
Ειδικοί σε θέματα δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τα ιταλικά δικαστήρια να επεξεργαστούν άμεσα τα αιτήματα ασύλου ή τις προσφυγές κατά των διαταγών κράτησης από άτομα που φιλοξενούνται σε άλλη χώρα και ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τους μετανάστες.
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την αυθαίρετη κράτηση και τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.
Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters. Φωτογραφία αρχείου