Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: «Χρέος μας η Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης»

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: «Χρέος μας η Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2017, 02:14
ΕΛΛΑΔΑ

«Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Πρέπει να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές, οι οποίες θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν» πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι «χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία».

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, και στους επενδυτές και στους εταίρους».

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, εξήγησε ότι ο οδικός χάρτης για την απομείωση και τη βιωσιμότητά του προσφέρει τη σιγουριά ότι «είμαστε σε θέση να ξεφύγουμε οριστικά από την παγίδα της επιτροπείας και της καταστροφικής λιτότητας». 

«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο» υπογράμμισε, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.


ΑΝΕΡΓΙΑ

Αναφερόμενος στην ανεργία σημείωσε ότι «από τον Ιανουάριο 2015, μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, έχουν δημιουργηθεί 213.000 νέες θέσεις εργασίας. Και φέτος, έως τον Ιούλιο, δημιουργήθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια. Και η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μέλημά μας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά η παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανέφερε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους εργάζεται η κυβέρνηση:

  • Πρώτος άξονας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων.
  • Δεύτερος άξονας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Τέλος, τρίτος άξονας, ο αναπροσανατολισμός των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη εργαζομένων και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι «τίθεται σε εφαρμογή η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι σε μισθωτό», ενώ «παράλληλα σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και για άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα ΑμεΑ».

ΔΙΑΠΛΟΚΗ

«Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες -τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί- τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου: Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός την ομιλία του τόνισε ότι «σε ένα χρόνο από τώρα, στα εγκαίνια της 83η ΔΕΘ, η  χώρα θα βρίσκεται εκτός μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το κάνουμε πράξη. Να σχεδιάσουμε μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back