Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Τα μέτρα είναι η έξοδος από τα μνημόνια

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Τα μέτρα είναι η έξοδος από τα μνημόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2017, 03:25
ΕΛΛΑΔΑ

«Τα μέτρα που έρχονται είναι το εξιτήριο από τα μνημόνια» τόνισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Φθάσαμε εδώ χάρη στην σθεναρή στάση και το γεγονός ότι δεν έκλεινα την αξιολόγηση όταν κάποιοι προέτρεπαν να την κλείσω με 42 φορές περισσότερα μέτρα, πιστεύω ότι είχαμε για πρώτη φορά μια διαπραγμάτευση που δεν έκλεισε με σκορ Μπαρτσελόνα- Πανελευσινιακός. Κάποια χάσαμε, κάποια κερδίσαμε όμως: πήραμε τα αντίμετρα, πήραμε και τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ αναγκάζονται να πάνε σε μια συμφωνία που φέρνει μειώσεις στις συντάξεις, στην προσωπική διαφορά, από το 2019, όμως υπάρχουν και τα αντίμετρα, αυτά που θα βγάλουν την χώρα από την επιτροπεία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Όπως επεσήμανε «καταλαβαίνω όσα λένε οι συνταξιούχοι κι όσοι διαμαρτύρονται, αλλά ρωτάω: αν ήταν στην θέση μου οποιοσδήποτε άλλος, ποια απόφαση θα έπαιρνε για την χώρα; Να δώσει την ευκαιρία στον Σόιμπλε και στην Λαγκάρντ να λένε φταίει η Ελλάδα που θα δεν βγει ποτέ από τα μνημόνια;». 

«Τα μέτρα έχουν έναρξη εφαρμογής την Πρωτοχρονιά του 2019. Έχουμε ως τότε 20 μήνες, εγώ λέω σε αυτούς τους 20 μήνες, εγώ λέω σε 20 ημέρες, πρέπει να έχουμε πάρει την λύση για το χρέος. Τα μέτρα θα ληφθούν μόνο αν και μόνο αν υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος, αν βγούμε στις αγορές, αν γίνουν όλα όσα συμφωνηθούν. Μία κυρίαρχη Κυβέρνηση μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%». Οι μόνοι που υποστηρίζουν ότι φταίει η κυβέρνηση για αυτήν την καθυστέρηση, ήταν η ΝΔ και οι ευρωβουλευτές της», κατέληξε.

«Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της κυβέρνησης λέγοντας ότι «πήραμε υψηλά τιμήματα στις αποκρατικοποιήσεις», ενώ ειδικότερα για τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, επισήμανε πως «εάν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε μια καλύτερη συμφωνία με τους Κινέζους».

Αναφερόμενος στη γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα χαρακτήρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για την καγκελάριο είπε: «Πιστεύω ότι η Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι μια δύναμη η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό αν δεν είχε την κατανόηση της κοινωνίας».

«Ο κόσμος ξέρει ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια»

Ερωτηθείς για τις κατασχέσεις λογαριασμών ανέφερε ότι είναι «πολύ σοβαρό πρόβλημα». Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ανεξάρτητη αρχή με την οποία «είμαστε σε συνεννόηση και σε καλή συνεργασία, να υπάρχει ένα μέτρο ώστε αυτοί που δεν μπορούν να προστατεύονται».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση και αμέσως να βγούμε στις αγορές, αλλά «να είναι διατηρήσιμη αυτή η έξοδος» και «όχι ευκαιριακή». «Ώστε στο τέλος του προγράμματος να βγούμε από την επιτροπεία. Για αυτό μιλάω για εξιτήριο», προσέθεσε, «για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back