Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 10-03-2017, 18:48
ΕΛΛΑΔΑ

Για συμφωνία «πακέτο» με τους δανειστές η οποία θα κλείσει μέσα στον Απρίλιο και θα περιλαμβάνει και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έκανε λόγος ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τόνισε ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση. 

«Είναι εφικτό να έχουμε την τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου και τον Απρίλη να έχουμε τη συνολική», τόνισε χαρακτηριστικά.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους. 

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση.

Σε ότι αφορά την στάση των δανειστών και ειδικότερα σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε για την πορεία της αξιολόγησης  σημείωσε ότι, υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου. 

Για το εάν ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάνρτ να δεσμευτεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι ζήτησε από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλάει χρόνο, να κρατήσει μία σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο», τόνισε.


Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην σύνοδο κορυφής συζητήθηκε και το θέμα της Τουρκίας για την οποία ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας» υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.


ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε ότι ζήτησε από τους εταίρους να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, όπως είπε, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα