Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Στόχος η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2018, 00:27
ΕΛΛΑΔΑ

Ραντεβού στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Ιουνίου έδωσαν εκ νέου οι ηγέτες που συμμετείχαν στην τετραμερή σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας και Ρουμανίας.

«H τετραμερής σύνοδος θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», δήλωσε μ ετά το πέρας της συνόδου στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας.

«Η περιοχή μας διανύει μια περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές ευκαιρίες. Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη συμφωνία του με την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαϊκό όραμα «πάντα με την αιρεσιμότητα των κριτηρίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση» για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας.


ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αναφερόμενος στην διασυνδεσιμότητα των Βαλκανίων, σιδηροδρομική, οδική, ψηφιακή, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας σημείωσε την διασύνδεση των λιμανιών της βόρειας θάλασσας και του Δούναβη, ως σημαντικά στοιχεία των συγκεκριμένων πρότζεκτς, όπως και την σιδηροδρομική διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη, Σόφια και Βουκουρέστι, που θα αυξήσει και τις τουριστικές ροές και αντίστροφα, την διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, τονίζοντας ότι είναι έργα που μπορούν να δώσουν πνοή και να αναδείξουν τη συνεργασία των χωρών. Πρόσθεσε δε, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια και από την ΕΕ και από άλλους επενδυτές, αλλά και πρωτοβουλίες, όπως η «16συν1» την οποία η Ελλάδα προτίθεται να αγκαλιάσει πιο στενά.

Ο ΜΠΟΪΚΟ ΜΠΟΡΙΣΟΦ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι η χώρα του ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξαναφέρει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πίσω, εκεί που κανονικά ανήκουν, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ σημείωσε πως η ευρωπαϊκή πορεία των Δ. Βαλκανίων μπήκε στην "ατζέντα της Θεσσαλονίκης" στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το 2003.


Η ΒΙΟΡΙΤΣΑ ΝΤΑΝΤΣΙΛΑ

Η Ελλάδα είναι συνεργάτης κλειδί για την περιοχή και θέλουμε να προωθήσουμε τις συνεργασίες μαζί της", επισήμανε η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα. Μίλησε επίσης, για την οικονομική ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είπε πως στην Τετραμερή Συνάντηση συζήτησαν για συγκεκριμένα έργα.


Ο ΑΛΕΞΑΝΤΑΡ ΒΟΥΤΣΙΤΣ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη στήριξη που παρέχουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back