Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Στόχος η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Στόχος η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2017, 01:19
ΕΛΛΑΔΑ

Το όραμα της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας την επόμενη τριετία παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Διοικητικής Ανάπτυξης, Όλγα Γεροβασίλη και ο ΓΓ του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, κυρίαρχος στόχος είναι η αποκομματικοποίηση, αλλά όχι αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μέσα στο 2018 θα προχωρήσει η προκήρυξη διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο, ώστε να καλυφθούν ανάγκες. Όπως είπε, εξετάζεται σοβαρά η θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων.

Επίσης ανακοίνωσε ότι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά και πρόσθεσε ότι τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

«Σήμερα παρουσιάζουμε μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος των επόμενων γενεών», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ως σήμερα».

Η ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Η υπουργός Διοικητικής Ανάπτυξης, Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε  στην «πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα» και η οποία «είναι να αποδείξουμε και στους πλέον δύσπιστους ότι η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά παραγωγικό κομμάτι της λύσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, επεξεργαστήκαμε όλα τα δεδομένα και προωθούμε μια δραστική μετεξέλιξη του Δημοσίου, με γνώμονα:

την απλούστευση των διαδικασιών, μέσω της αφομοίωσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των παγκόσμιων αλλαγών, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών,

την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της βέλτιστης διαχείρισης, αξιοποίησης προσόντων και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, και 

την ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσω της θεσμοθέτησης αξιοκρατίας στη στελέχωση, διαφάνειας στη λειτουργία και της επικαιροποίησης της σχέσης κράτους-πολίτη.

Αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε ότι η απλούστευση των διαδικασιών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση μέσω του Μητρώου Διαδικασιών, «οδηγεί αυτόματα στην μείωση της γραφειοκρατίας και συνακόλουθα στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων».

Τέλος ο ΓΓ του του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης, παρουσίασε την επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019.

Όπως ανέφερε, η στρατηγική αυτή διαρθρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

Διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών, δομές και διαδικασίες, τοπική αυτοδιοίκηση, ανθρώπινο δυναμικό, ρυθμιστική διακυβέρνηση, διαφάνεια, λογοδοσία και ανοιχτή διακυβέρνηση, στρατηγική ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καταπολέμηση διαφθοράς. 

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση: Presentation Metarithmisi.pptx

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back