ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν προχωρούν με παραβιάσεις

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν προχωρούν με παραβιάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/02/2018, 11:57
ΕΛΛΑΔΑ

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε η ώρα να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά τα κράτη μέλη, αφορά την ΕΕ στο σύνολό της», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», για να προσθέσει πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον». 

Όπως είπε, η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, «αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ σημείωσε: «Δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους». Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Αναφερόμενος στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της άτυπης συνόδου (τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δεύτερο τον σχεδιασμό για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020) επισήμανε τα εξής: «Και τα δύο αυτά θέματα τα συνδέει ένα νήμα. Και το νήμα είναι ότι οι απαντήσεις μας ουσιαστικά προσδιορίζουν το ποια Ευρώπη θέλουμε. Πόσο δημοκρατική - και αυτό συνδέεται με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πόσο ισχυρή - και αυτό συνδέεται με τη χρηματοδότηση κοινών πολιτικών στο πλαίσιο του επόμενου, πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣΚ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ με αφορμή την πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, φωτογραφία: © European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back