Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Επιτάχυνση της αναθεώρησης του Δουβλίνου

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Επιτάχυνση της αναθεώρησης του Δουβλίνου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2018, 22:29
ΕΛΛΑΔΑ

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών δίκαιης αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας. είπε επίσης πως συμφωνήθηκε πλήρως η επίσπευση των διαδικασιών για αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, «γεγονός που ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών για όσους δεν χρήζουν της διεθνούς προστασίας. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη που η χώρα μας, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αγωνίζεται για να γίνει πράξη», τόνισε. 

Ταυτόχρονα, εξετάστηκε η δυνατότητα αναβάθμισης και εξευρωπαϊσμού της διαδικασίας ασύλου, ώστε οι χώρες υποδοχής να μην αναλαμβάνουν όλο το βάρος, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ μετά τη σύνοδο κορυφής (φωτογραφία: ©European Union)

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα δύο στρατόπεδα που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από τη μια, όσοι θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο και από την άλλη, «όσοι πιστεύουμε-και ανήκω και εγώ σε αυτούς- ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πρωτίστως, τις γενεσιουργές του αιτίες, να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, τους πολέμους, τις συρράξεις, τις ανισότητες στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτές οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ανακοίνωσε ότι έγινε πλήρως αποδεκτή η πρόταση που διατύπωσε για την επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Η πρόταση είναι η δημιουργία, με ενίσχυση, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ενός μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα διανέμει τη βοήθεια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και βεβαίως με τη δυνατότητα να υπάρχουν τα καλύτερα δυνατά εναέρια μέσα για τις πυρκαγιές. Αλλά όχι μόνο για τις πυρκαγιές. Η Πολιτική Προστασία μπορεί να αντιμετωπίζει και άλλα φαινόμενα, ιδίως σήμερα που η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί μπροστά σε ακραία φαινόμενα» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back