ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Τσίπρας: Ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2017, 23:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Δεκέμβριο ενεργοποιείται σε πρώτη φάση το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας με αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς ΚΑΛΟ που αποκλείονταν μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) στην Τεχνόπολη, σήμερα το απόγευμα.



Όπως τόνισε ο Τσίπρας, θα πρόκειται για μια τράπεζα μόνο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η οποία θα δώσει μικροπιστώσεις, των πέντε των δέκα των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ σε σχήματα που θα θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ στην επόμενη φάση θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

Ο Τσίπρας τόνισε επίσης ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Παράλληλα έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία 100 κέντρων υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2018 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δράση ύψους 11 εκατ. ευρώ.

«Μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα στην έναρξη αυτής της Έκθεσης, να αναφερθώ στους θεμελιώδεις λόγους που για πρώτη φορά στα χρονικά, μια κυβέρνηση αποφασίζει να δείξει τόσο ενδιαφέρον και επιμονή, για την ενίσχυση του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

Η Ελλάδα αφήνει σταδιακά πίσω της μια σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης και βρίσκεται  στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε η Ελλάδα έχει ήδη περάσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης κάτι που όπως εξήγησε σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικευμένης ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά την παραγωγή, ενισχύοντας παραδοσιακές μορφές της, αλλά παράλληλα ανοίγοντας και δρόμους για την ανάπτυξη και νέων μορφών «καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο την πρωτοφανή οπισθοχώρηση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης».

Ανέφερε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πρώτον «να μην επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση» και δεύτερον «να απελευθερώσουμε δυνάμεις που για χρόνια ασφυκτιούσαν». «Και όταν αναφέρομαι σε δυνάμεις, δεν εννοώ κάτι αόριστο. Αναφέρομαι σε νέους, ικανούς, δημιουργικούς, ανήσυχους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back