Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: «Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά»

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: «Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2018, 23:25
ΕΛΛΑΔΑ

«Είναι η στιγμή, όχι να κοιτάμε στο παρελθόν, αλλά να κοιτάξουμε μπροστά. Στην επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο «μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Αναφερόμενος στο καθεστώς μεταμνημονιακής παρακολούθησης, είπε ότι τίποτα από όσα έχουν ακουστεί για «τέταρτο μνημόνιο, για νέες, αβάσταχτες δεσμεύσεις, για θηλιές και άλλα τέτοια καταστροφικά» δεν ισχύει, τονίζοντας ότι η αλήθεια είναι για όποιον θέλει να την δει.

Επανάλαβε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη που εξέρχονται από πρόγραμμα, με μόνη διαφορά, ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στην Κομισιόν.

Τόνισε ότι «ο νέος πολιτικός δρόμος που καλούμαστε να ανοίξουμε», δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στις «μέρες της γενικευμένης διαφθοράς και φοροδιαφυγής, στις μέρες της επέκτασης με ασύδοτο δανεισμό, στις μέρες μιας επίπλαστης και αντικοινωνικής αφθονίας των λίγων» αλλά χρειάζεται, «από τη μία τη στήριξη των πλέον αδύναμων και από την άλλη την τόνωση της ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «γνωστές και διατυπωμένες» κατευθυντήριες γραμμές και συγκεκριμένα:

  • Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το μεσοπρόσθεσμο, ύψους 700-750 εκατ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2019
  • Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας, αλλά και της πρόνοιας
  • Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στοχευμένα, σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη
  • Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα
  • Την προσπάθεια για διαμόρφωση φιλικού κλίματος για επενδυτές και την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος στους επενδυτές
  • Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου, και τον διπλασιασμό των κονδυλίων από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «όλα αυτά πρέπει να εξειδικευτούν περαιτέρω, με ορόσημο τη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης».

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ασκώντας έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ της ανάκτησης των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και την αύξηση του κατώτατου μισθού ή με την απορύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάργηση του οχταώρου, αν τάσσεται υπέρ ενός αποτελεσματικού, ισχυρού και ανταποδοτικού στην κοινωνία δημόσιου τομέα ή υπέρ της διάλυσής του. 

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβάται ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο, δηλαδή, να ασπαστεί «την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης, στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που τον κρατάει όμηρο».


ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη και μίλησε για τις χώρες που ήθελαν να αφήσουν μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back