ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/07/2018, 00:53
ΕΛΛΑΔΑ

Την πολιτική ευθύνη ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και του ελληνικού λαού για την τραγωδία από τις πυρκαγιές ανέλαβε ο ΑΛέξης Τσίρπας, καλώντας επίσης και τους υπουργούς της κυβέρνησης να πράξουν το ίδιο.

Μιλώντας στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός είπε ότι με οδυνηρό τρόπο «κατανοούμε ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις», αναφερόμενος στο γεγονός ότι ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους, για να τονίσει ότι «αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε».

Σε μια ομιλία με έντονο το προσωπικό στοιχείο, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς του τόνισε ότι «δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα συναισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. 

Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά, πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παραπάνω από όσες έφυγαν άδικα.

Όπως, επίσης, δεν θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και την σκέψη ή τον φόβο, μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που πολλές φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι στο παρελθόν. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες. 

Για αυτό θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Δεν πρόκειται, σε ό,τι με αφορά, να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών, των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και χωρίς τον αυτονόητο σεβασμό στους νεκρούς, πολεμικής, που κινείται ολοφάνερα από την προσπάθεια εκμετάλλευσης της οδύνης και της συντριβής απέναντι στην τραγωδία. Και δεν οδηγεί παρά μόνο στη συσκότιση της αλήθειας, εν ονόματι μιας μακάβριας κομματικής σκοπιμότητας». 

«Εμείς δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «έμπρακτη έκφραση αυτοκριτικής», ανακοινώνοντας ότι «θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών», καλώντας σε συμμετοχή στην προσπάθεια τους πάντες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ανακοίνωσε επίσης την αναμόρφωση και αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. 

Προανήγγειλε ότι «αν χρειαστεί να «σπάσουμε αβγά», να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει», για να σημειώσει ότι «δεν πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια, και με μέτρα-ασπιρίνες και μεγάλα λόγια, να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία».

 Τέλος κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν άμεσα και αποτελεσματικά προς αυτή τη κατεύθυνση και να σταθούν όλοι, η Πολιτεία, «με αποτελεσματικό τρόπο κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο, ζωής και περιουσίας, στη φωτιά. Ώστε κανένας να μη μείνει αβοήθητος». «Κανένας και τίποτε από αυτή την τραγωδία να μην ξεχαστεί», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back