ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Μητρόπουλος: Οι οκτώ ανατροπές του εργασιακού νομοσχεδίου

Εικόνα του άρθρου Αλ. Μητρόπουλος: Οι οκτώ ανατροπές του εργασιακού νομοσχεδίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2023, 15:19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις οκτώ ανατροπές κατά των εργαζομένων που εισάγει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρεται στο άρθρο του ο Αλέξης Μητρόπουλος, καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος «το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει τις μεγαλύτερες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η απογοητευτική κατάσταση στα ελληνικά Συνδικάτα και η άνευ προηγουμένου ήττα της συστημικής (κοινοβουλευτικής) Αριστεράς στις πρόσφατες εθνικές εκλογές έχουν πείσει δυστυχώς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι οι πρωτοφανούς θεσμικής βιαιότητας διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, που θα αποσαρθρώσουν περαιτέρω το Ελληνικό Εργατικό Δίκαιο και θα διαβρώσουν καταλυτικά τον προστατευτικό του πυρήνα, θα ψηφιστούν χωρίς αξιόλογες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και την κοινωνία».

Επιγραμματικά: 

  1. Επιδείνωση της θέσης του «δοκιμαζόμενου» εργαζόμενου. Αυτοδίκαιη λύση χωρίς αποζημίωση-επίδομα ανεργίας (άρθρα 4 και 19).
  2. Νομιμοποίηση όλων των «λευκών συμβάσεων» («white contracts») χωρίς εγγυημένο ελάχιστο αριθμό ωρών απασχόλησης (άρθρο 6 παρ. 1). «Λευκές συμβάσεις» μέσω ΕΠΑ-Εταιρειών Ενοικίασης (άρθρο 6 παρ. 3).
  3. Κατάργηση 8ώρου μέσω δυνητικής (εθελοντικής) παράλληλης απασχόλησης. Ημερήσια εργασία 13 ωρών (άρθρο 9), συνεπαγόμενη εβδομαδιαία εργασία 65 ωρών (5ήμερο) ή 78 ωρών (6ήμερο).
  4. Κατάργηση της εργοδοτικής υποχρέωσης προαναγγελίας υπερωριών (άρθρο 22).
  5. Ευκολότερη απόλυση του μισθωτού λόγω αυθαίρετης αποχής από την εργασία (άρθρο 23 παρ. 3).
  6. Κατάργηση του πενθημέρου σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διαρκούς ή μη διαρκούς λειτουργίας, με εναλλασσόμενες βάρδιες για εργαζόμενους με πενθήμερο (άρθρα 25 και 26).
  7. Επιδείνωση του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας (άρθρο 28). Ξεμπλοκάρει το σύστημα «απλήρωτων υπερωριών» (διευθέτηση και με αίτημα του εργοδότη).
  8. Περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης (άρθρο 31).

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back