ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακροδεξιά ρητορική+φωτιές=freikorps

Εικόνα του άρθρου Ακροδεξιά ρητορική+φωτιές=freikorps
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2023, 11:46
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην περιοχή του Έβρου εδώ και λίγες μέρες καλλιεργείται, και από αιρετούς της ακροδεξιάς, η φήμη ότι «τις φωτιές τις βάζουν οι ξένοι». Το hoax συντήρησε και η κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο, εμμένοντας στην ακροδεξιά της ρητορική, με την ανακοίνωσή της για την τραγωδία στον Άβαντα: απέδωσε τον τραγικό θάνατο 18 τουλάχιστον ανθρώπων (έχουν βρεθεί και άλλοι σοροί στο μεταξύ-η επίσημη καταγραφή είναι 18) στις «βλαβερές συνέπειες της παράτυπης μετανάστευσης»



Η απαράδεκτη επίσημη δήλωση που συνάδει πάντως με το ακροδεξιότατο ύφος του υπουργού Δημήτρη Καιρίδη, προσπαθεί να απομειώσει τη σημασία της ανθρώπινης απώλειας με βάση κατηγοριοποιήσεις που έρχονται από το σκοτεινό παρελθόν της ανθρωπότητας: άλλη σημασία έχει να πεθαίνει «λαθρομετανάστης» στις φωτιές, άλλες μόνιμος κάτοικος, άλλη κάποιος που «παράκουσε το 112» και άλλη κάποιος άλλος.

Αυτή η διαχείριση κρίσης, είναι επικίνδυνη και όσο και να αρνείται το χαρακτηρισμό η κυβέρνηση, είναι ακροδεξιάς έμπνευσης και εκτέλεσης. 

Είναι αυτή η ρητορική που κινητοποιεί freikorps στην περιοχή των πυρκαγιών, που «συλλαμβάνουν» ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί σχετικά πρόσφατα «ασύμμετρη απειλή», με την κυβέρνηση και επιχειρηματίες να δοξολογούν τις δυνάμεις ασφαλείας, λες και συμμετείχαν στο έπος του ’40 «πολεμώντας» τους.

Είναι κωμικοτραγικό κάπως, το γεγονός ότι ο τύπος που συνελήφθη γιατί επέδειξε περήφανα τα «τρόπαιά» του, φοβισμένους ανθρώπους κλεισμένους σε ένα τρέιλερ, δεν είναι καν διοικητικά Έλληνας.

Είναι και τρομακτικό όμως ότι δεν είναι μόνος του και ότι όλο αυτό δεν είναι γραφικότητα.

Είναι πούρος, κατάμαυρος φασισμός…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back