ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τρωάδες», τόσο επίκαιρες

Εικόνα του άρθρου «Τρωάδες», τόσο επίκαιρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2020, 15:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αφιέρωμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών και του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» στην αρχαία τραγωδία στον κινηματογράφο συνεχίζεται.

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στις 20:30, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», με ελεύθερη είσοδο, θα προβληθεί η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Τρωάδες» (1971, διάρκειας 111’) με την Κάθριν Χέμπορν, τη Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, τη Ζενεβιέβ Μπιζόλντ και την Ειρήνη Παπά.

Ο Ευριπίδης έγραψε τις «Τρωάδες» για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Νιώθοντας φρίκη από τη σφαγή που διέπραξαν οι Αθηναίοι στη Μήλο, ήθελε - χρησιμοποιώντας τον πόλεμο της Τροίας- να αφυπνίσει τους συγχρόνους του ενάντια στο μιλιταρισμό, στον πόλεμο και στην καταπίεση.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την ευκαιρία της προβολής των «Τρωάδων»,  σημειώνει τα επίκαιρα λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη: «Για μένα, το θέμα είναι να συνειδητοποιήσει κάθε Έλληνας τι έφερε το φασισμό και πως λειτουργεί ο φασισμός. Σ’ αυτήν την ίδια τη ζωή πάντα υπήρχε φασισμός ακόμα και στις απλές καθημερινές λειτουργίες. Υπάρχει φασισμός πολλές φορές στις σχέσεις των ανθρώπων. Αν δεν τον ξεριζώσουμε, δεν θα πάμε μπροστά. Ο μόνος τρόπος είναι η αυτοκριτική σε βάθος, όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες στα έργα τους, στις τραγωδίες. Να βαρέσουμε αλύπητα τον εαυτό μας, για την ακούσια συνεργασία μας σε ένα σωρό εγκλήματα. Γιατί η αδιαφορία καμιά φορά, η αδράνεια, είναι και αυτή έγκλημα. Κι από εκεί και πέρα θα βρούμε πολλά μέσα μας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back