Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: «Μηδαμινή βοήθεια» τα κυβερνητικά μέτρα

Εικόνα του άρθρου Ακρίβεια: «Μηδαμινή βοήθεια» τα κυβερνητικά μέτρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2023, 17:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι μισοί-ες που συμμετείχαν στην έρευνα της Opinion Poll για την ακρίβεια στην Ελλάδα, θεωρούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα προσφέρουν «σχεδόν μηδαμινή βοήθεια».

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καταγράφει το πολύ σημαντικό πρόβλημα, αλλά και τις πλημμελείς μεθόδους αντιμετώπισης, που «καθρεφτίζονται» συνοπτικά στις κατά καιρούς δηλώσεις του πολιτικού υπεύθυνου για την ακρίβεια, υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη.

 Για τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ότι το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί «δικαίωση» για τις θέσεις του Επιμελητηρίου και πως προκαλεί «»έντονη ανησυχία».

«Όταν το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39.7% των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, όταν το 44% των ερωτηθέντων αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες λόγω της ακρίβειας ή όταν το 53% δηλώνει ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το πρόβλημα όχι απλώς παραμένει αλλά διογκώνεται και ότι απαιτούνται άλλου τύπου μέτρα στήριξης από όσα έχουν ληφθεί έως σήμερα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ευρήματα της έρευνας , σύμφωνα με το ΕΕΑ, είναι:

 
- Το 53% θεωρεί ότι τα μέτρα που έχει λάβει  μέχρι τώρα η κυβέρνηση προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Το 35% θεωρεί  ότι αποτελούν μια μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 11% τα θεωρεί ως  μια σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών. Αυξημένα εμφανίζονται τα  ποσοστά όσων τα θεωρούν ως μηδενική βοήθεια στους εργαζόμενους του  ιδιωτικού τομέα με 55.5% και στους ελεύθερους επαγγελματίες /  αυτοαπασχολούμενους με 51.7%.
- Το 44% απαντά ότι λόγω της  ακρίβειας αναγκάζεται να περιορίσει βασικές ανάγκες για να μπορέσει να  ανταποκριθεί , ενώ το 13% δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παράλληλα το 35%  δηλώνει ότι η ακρίβεια του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά μπορεί να  ανταποκριθεί , ενώ το 8% ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα. Το 45.3% των  υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα , το 32.8% των ελεύθερων επαγγελματιών/  αυτοαπασχολούμενων και το 41.7% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι τα μέτρα  που έχουν ληφθεί προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια.
- Η  πλειοψηφία όσων απάντησαν σε ποσοστό 53% απαντούν ότι δυσκολεύονται πολύ  και αρκετά να ανταποκριθούν συνολικά σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμές  δανείων, καρτών κ.λ.π. Λίγο ή πολύ απαντά το 28%. Το 57% των εργαζομένων  στον ιδιωτικό τομέα, το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 39.7%  των επιχειρηματιών δηλώνουν δυσκολία ανταπόκρισης.
- Το 56% όσων  απάντησαν αισθάνονται σίγουρα και μάλλον απαισιόδοξοι για το πώς  αντιμετωπίζουν την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το 43% δηλώνουν  σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι, με το 9% από αυτούς να δηλώνουν σίγουρα  αισιόδοξοι. Απαισιόδοξοι ( σίγουρα και μάλλον ) δηλώνουν το 53.3% των  εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και το 50.9% των ελεύθερων  επαγγελματιών/ αυτοαπασχολούμενων.
- Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα  είναι ότι το κύμα ακρίβειας και οι επιπτώσεις τους, η πίεση στο μέσο  νοικοκυριό και τους μικρομεσαίους ιδιαίτερα επιχειρηματίες αυξάνουν την  ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας τους. Το 55% δηλώνει ανήσυχο για  τo μέλλον της δουλειάς του. Το ποσοστό αυτό φτάνει το 75.4% στους  υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα. , το 81% στους ελεύθερους επαγγελματίες/  αυτοαπασχολούμενους, αλλά και το 41.7% ανάμεσα στους επιχειρηματίες.
Σε  άλλα στοιχεία, το 44% ρίχνει τις βασικές ευθύνες για το κύμα ακρίβειας  στην κυβερνητική πολιτική και το 41% στην διεθνή συγκυρία.
Επίσης,  η η μεγάλη πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της αναγκαιότητας λήψης  συγκεκριμένων μέτρων που θα έφερναν άμεσο αποτέλεσμα στην μείωση των  τιμών και του κόστους ζωής. Το 88.6% τάσσεται υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α  στα καταναλωτικά προϊόντα, το 88.4% υπέρ της μείωσης του Φ.Π.Α στα  καύσιμα και το 77.4% υπέρ της αύξησης δόσεων αποπληρωμής υποχρεώσεων  προς το Δημόσιο.

Η έρευνα έγινε στις πρώτες μέρες του Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back