ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ακίνητα στα Γιάννενα: Όλο και ακριβότερα

Εικόνα του άρθρου Ακίνητα στα Γιάννενα: Όλο και ακριβότερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/06/2023, 23:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αγορά ακινήτων στα Γιάννενα συνεχίζει να ακριβαίνει.

Εκτός από τις μεγάλες και πολύ συχνά αναντίστοιχες και παράλογες τιμές για τα «καινούργια» τετραγωνικά, σε νεόδμητα κτίρια, ανεβαίνουν σταθερά και οι τιμές σε όλους τους υπόλοιπους τομείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, οι τιμές ενοικίασης στο νομό Ιωαννίνων είχαν αυξηθεί κατά 5% το Α’ τρίμηνο του 2023, σε 7,50 ευρώ το τ.μ. (από 7,14 το αντίστοιχο διάστημα του ’22).

Στην πώληση, οι τιμές ήταν αυξημένες κατά 4,60% (1.314 από 1.256 ευρώ το τ.μ., το ίδιο διάστημα του ’22).

Σωρευτικά και σε απόλυτους αριθμούς, το Α’ εξάμηνο του 2020, στα Γιάννενα, στα καταχωρημένα ακίνητα της πλατφόρμας spitogatos.gr, το τετραγωνικό στην ενοικίαση κόστιζε περίπου 6,7 ευρώ. Μέσα σε τρία χρόνια, με μικρές αυξομειώσεις, οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν 1 ευρώ.

Αντίστοιχα, στις πωλήσεις, το Α’ εξάμηνο του 2020, το τετραγωνικό κόστιζε 1.190 ευρώ, έναντι 1.314 σήμερα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών, η ακρίβεια στην ενέργεια (που δεν είναι «ξενόφερτη», αλλά εγχώρια…), οι εμβαλωματικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και η «αποθέωση» του airbnb, δημιουργούν μια ασφυκτική και παράλογη οικονομική πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν ένα μέσο σπίτι να κοστίζει πάνω από το 60% του μέσου μισθού. Αυτό, είναι ένα συστατικό μελλοντικής κρίσης, όπως περίπου συνέβη στα Γιάννενα μετά το 2004. Τα Γιάννενα αντιγράφουν, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων της Αθήνας

Φυσικά, δεν λείπουν και οι ευκαιρίες, οι οποίες είναι λίγες και δυσεύρετες, γενικά.

Επίσης, προβληματισμός επικρατεί και για την επιδότηση ενεργειακών παρεμβάσεων. Το πρόγραμμα εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων αντιμετωπίζεται καχύποπτα από την αγορά, λόγω των όρων που, σύμφωνα με τους παροικούντες, ευνοεί την υπερκοστολόγηση υλικών.

Τέλος, η θεματική «κοινωνική κατοικία» στην πόλη είναι tabula rasa. Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναπτυχθεί κάποια συζήτηση στην αυτοδιοίκηση για τη διέξοδο που έχουν ακολουθήσει Δήμοι ανά την Ευρώπη και αλλού. Οι απόψεις των αυτοδιοικητικών παρατάξεων για το θέμα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναμένονται με ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back