Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Air Defender 23: Μια άνευ προηγουμένου άσκηση με το βλέμμα στη Ρωσία

Εικόνα του άρθρου Air Defender 23: Μια άνευ προηγουμένου άσκηση με το βλέμμα στη Ρωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2023, 23:24
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη άσκηση αεροπορικής ανάπτυξης στην ιστορία του ΝΑΤΟ, μια επίδειξη δύναμης που αποσκοπεί να εντυπωσιάσει συμμάχους και δυνητικούς αντιπάλους όπως η Ρωσία, δήλωσαν την Τετάρτη Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Στην άσκηση Air Defender 23 που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχουν 10.000 μέλη των νεόπλων δυνάμεων και 250 αεροσκάφη από 25 έθνη, τα οποία θα ανταποκριθούν σε μια προσομοίωση επίθεσης σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν 2.000 μέλη της αμερικανικής αεροπορικής εθνοφρουράς και περίπου 100 αεροσκάφη για να συμμετάσχουν στις ασκήσεις από 12 έως 23 Ιουνίου.

«Πρόκειται για μια άσκηση που θα είναι απολύτως εντυπωσιακή για όποιον την παρακολουθεί, και δεν αναγκάζουμε κανέναν να την παρακολουθήσει», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Γερμανία Έιμι Γκάτμαν.

«Θα καταδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την ευελιξία και την ταχύτητα των συμμαχικών μας δυνάμεων στο ΝΑΤΟ ως πρώτη αντίδραση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Θα με εξέπληττε πολύ αν οποιοσδήποτε παγκόσμιος ηγέτης δεν λάμβανε υπόψη του τι δείχνει αυτό όσον αφορά το πνεύμα αυτής της συμμαχίας, που σημαίνει τη δύναμη αυτής της συμμαχίας», δήλωσε η Γκάτμαν. «Και αυτό περιλαμβάνει και τον κ. Πούτιν», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο.

Αν και η άσκηση είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετά χρόνια, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 ώθησε το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί σοβαρά για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης στο έδαφός του. Η Σουηδία, η οποία ελπίζει να ενταχθεί στη συμμαχία, και η Ιαπωνία παίρνουν μέρος επίσης στην άσκηση.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις τομείς του γερμανικού εναέριου χώρου, με αεροδιαδρόμους προς την Εσθονία και τη Ρουμανία. Οι αρχές δήλωσαν ότι η άσκηση θα προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις πολιτικές πτήσεις στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από AP, Euronews


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back