ΕΛΛΑΔΑ

Αιγαίο και στρατιώτες στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Εικόνα του άρθρου Αιγαίο και στρατιώτες στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2018, 00:49
ΕΛΛΑΔΑ

Για μία δύσκολη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που όμως, όπως είπε, βγήκε με περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από αυτή.

Ο Τσίπρας τόνισε πως έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το σύνολο της διμερούς ατζέντας, ενώ ανέφερε πως έθεσε και κατ' ιδίαν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης.

«Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Ερντογάν ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back