ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αγροτική οδοποιία: Μετά το Μέτσοβο και η Ζίτσα

Εικόνα του άρθρου Αγροτική οδοποιία: Μετά το Μέτσοβο και η Ζίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2022, 20:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά τον Δήμο Μετσόβου, και ο Δήμος Ζίτσας αποφάσισε να δημοπρατήσει έργο αγροτικής οδοποιίας με το σύστημα της πλέον συμφέρουσας από οικονομικής άποψης προσφοράς βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής και όχι βάσει της χαμηλότερης τιμής.

Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται από τον νέο «γύρο» του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» -με 3,3 εκατ. ευρώ ο Δήμος Μετσόβου, με 1,33 εκατ. ευρώ ο Δήμος Ζίτσας. Στην περίπτωση του Δήμου Μετσόβου, όπου ο διαγωνισμός έγινε πριν από έναν μήνα, υπήρξε παρέμβαση από την ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων).

Το ίδιο συμβαίνει και με το έργο αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Ζίτσας, με την ΠΕΔΜΕΔΕ να στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, την οποία κοινοποιεί στον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Ο διαγωνισμός για την αγροτική οδοποιία «τρέχει» μέχρι 25 Νοεμβρίου.

H ΠΕΔΜΕΔΕ ζητά κι αυτή τη φορά την τροποποίηση της διακήρυξης βάσει της τιμής και μόνο από τη στιγμή που πρόκειται για ένα σύνηθες έργο οδοποιίας, χωρίς ιδιαιτερότητες. Εκτιμά δε ότι με τη διαγωνιστική διαδικασία που επέλεξε ο Δήμος Ζίτσας, «μειώνεται αδικαιολόγητα ο ανταγωνισμός και περιορίζεται το δικαίωμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων».

Το έργο του Δήμου Ζίτσας αφορά, όπως σημειώνεται στη διακήρυξη, την εκτέλεση εργασιών για τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, οριζοντιογραφικών και υψομετρικών, υφιστάμενων αγροτικών δρόμων και την ασφαλτόστρωση αυτών, συνολικού μήκους 11.191,82μ. στις Τοπικές Κοινότητες Παλιουρής, Γκριμπόβου, Πολυλόφου, Νεοχωρίου, Μεγάλου Γαρδικίου, Πολυδώρου, Βουτσαρά, Πετσαλίου, Κάτω Λαψίστας, Πρωτόπαππας.

Πριν από τρία χρόνια, ο Δήμος Ζίτσας είχε προκηρύξει έργο αγροτικής οδοποιίας από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» (που στη συνέχεια έγινε «Αντ. Τρίτσης). Ο προϋπολογισμός του ήταν 800.000 ευρώ και είχε γίνει με κριτήριο ανάθεσης τη χαμηλότερη προσφορά τιμής. Με αυτό το κριτήριο ανάθεσης γίνονταν και άλλοι διαγωνισμοί αγροτικής οδοποιίας εκείνη την εποχή.

Το αντικείμενο δε του έργου παρόμοιο όσον αφορά την περιγραφή των εργασιών: εκτέλεση εργασιών για τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών, οριζοντιογραφικών και υψομετρικών, υφιστάμενων αγροτικών δρόμων και την ασφαλτόστρωση αυτών, συνολικού μήκους 8.540μ στις Τοπικές Κοινότητες Ζίτσας, Πρωτόπαππας, Άνω Λαψίστας, Κάτω Λαψίστας, Ροδοτοπίου, Ζωοδόχου και Σουλόπουλου.

Παρόμοια έργα λοιπόν με διαφορετική διαγωνιστική προσέγγιση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back