Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αγρότες: Επί ποδός, λόγω ακρίβειας και άλλων

Εικόνα του άρθρου Αγρότες: Επί ποδός, λόγω ακρίβειας και άλλων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2022, 10:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ


Το πρόβλημα του αγροτικού πληθυσμού της χώρας είναι απόλυτα εμφανές εδώ και χρόνια: άνθρωποι που εγκαταλείπουν το επάγγελμα, κατά περίπτωση μειωμένη παραγωγή, στάσιμες τιμές στα προϊόντα, αλλά ακριβές στα ράφια κ.ο.κ.

Η ακρίβεια που σοβεί το τελευταίο εξάμηνο και ιδίως τα καύσιμα που έχουν φτάσει στα ύψη, σε συνδυασμό με την κυβερνητική απροθυμία να παρέμβει ουσιαστικά, προκειμένου να μη χάσει φορολογικά έσοδα, δεν βελτιώνουν το σκηνικό.

Αντίθετα, είναι η αφορμή για την επιστροφή των αγροτικών κινητοποιήσεων που επί του παρόντος, είναι επαναλαμβανόμενες και συμβολικού χαρακτήρα (σε ό,τι αφορά τα μπλόκα).

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση με το σωρευτικό ποσό των 170 εκατ. ευρώ κρίθηκαν ανεπαρκείς, ενώ η κυβέρνηση στην Ήπειρο, βρίσκεται σε δύσκολη θέση για δύο επιπλέον λόγους: εν μέσω κρίσης ο υπουργός κ. Λιβανός –ο οποίος δεν έμεινε στην ιστορία για την πλούσια θητεία του, ωστόσο- τέθηκε εκτός κυβέρνησης λόγω της «εποποιίας της Ηλείας», ενώ πολιτικό κόστος δέχεται ο υφυπουργός και βουλευτής Άρτας Γιώργος Στύλιος, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. Ο κ. Στύλιος ήταν ο πρώτος των «μεταγραφών» από το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, που συνεχίστηκαν με το νέο υπουργό κ. Γεωργαντά.

Το κόστος παραγωγής είναι, σύμφωνα με τους αγρότες, απαγορευτικό πλέον. Ένα ακόμα ζήτημα όμως είναι το «μητρώο αγροτών», που πρακτικά θα αφαιρέσει αρκετό κόσμο από τον κλάδο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Ο συνδυασμός των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των πυρκαγιών και η τμηματική, αλλά και ελλιπής, σύμφωνα με τους παραγωγούς, κυβερνητική στήριξη, μεγεθύνει το πρόβλημα.

Την προηγούμενη Παρασκευή έκαναν την εμφάνισή τους τα τρακτέρ στους δρόμους, μεταξύ των οποίων και στην Άρτα, ενώ οι συσκέψεις και «καταβάσεις» με τα αγροτικά μηχανήματα, συνεχίζονται έκτοτε.

Σήμερα Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, θα συζητήσει το θέμα το περιφερειακό συμβούλιο, με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου και ψηφίσματα από παρατάξεις του σώματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back