ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-αγροτικές κινητοποιήσεις: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παρίσι

Εικόνα του άρθρου Γαλλία-αγροτικές κινητοποιήσεις: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παρίσι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2024, 20:01
ΚΟΣΜΟΣ

Σε αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων και ρίψεις κιβωτίων με εισαγόμενα προϊόντα προχώρησαν σήμερα οι Γάλλοι αγρότες, οι οποίοι απαιτούν επείγουσα δράση για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, την πράσινη νομοθεσία και τις πολιτικές ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι διογκούμενες διαμαρτυρίες πλησιάζουν στο Παρίσι.

Οι αγρότες δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες, που διανύουν τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τους μετά το ξέσπασμά τους στα νοτιοδυτικά, θα συνεχιστούν όσο δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, αποτελώντας την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Arnaud Gaillot, επικεφαλής του συνδικάτου των Νέων Αγροτών, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να αρχίσουν να διακόπτουν την κυκλοφορία στο Παρίσι ήδη από την Παρασκευή.

Την ώρα που ο Αττάλ συγκαλούσε τους αρμόδιους υπουργούς για να ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις την Παρασκευή, οι αγρότες απέκλεισαν με μπάλες από άχυρο και τρακτέρ μεγάλους αυτοκινητόδρομους σε όλη τη Γαλλία.

Κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια που, σύμφωνα με μια ομάδα αγροτών, είχαν εισαχθεί, ήταν διάσπαρτα στον αυτοκινητόδρομο Α7 που συνδέει τη Μασσαλία και τη Λυών, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Στη νοτιοδυτική άκρη του Παρισιού, δεκάδες τρακτέρ δημιούργησαν κυκλοφοριακό κομφούζιο κατά τη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής.

Το ισχυρό αγροτικό συνδικάτο FNSEA παρέδωσε αργά την Τετάρτη στην κυβέρνηση έναν κατάλογο με τα αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης εφαρμογής ενός νόμου που έχει σχεδιαστεί για τη διασφάλιση των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Το συνδικάτο ζήτησε επίσης τη συνέχιση των φοροαπαλλαγών για το ντίζελ για τα γεωργικά οχήματα, την άμεση καταβολή των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, εγγυήσεις για τις ασφαλιστικές πληρωμές που σχετίζονται με την υγεία και το κλίμα, καθώς και άμεση βοήθεια για τους οινοπαραγωγούς και τους βιοκαλλιεργητές.

Ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι επιφυλακτικός ότι οι αγρότες αποτελούν μια αυξανόμενη εκλογική ομάδα για την ακροδεξιά.

Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε την κυβέρνηση για εφησυχασμό και υποστήριξη ευρωπαϊκών κανονισμών που πλήττουν τους αγρότες, όπως οι κανόνες για την υποχρεωτική αγρανάπαυση.

Το σκληρά αριστερό συνδικάτο CGT, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, κάλεσε τα μέλη του να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους αγρότες, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού κινήματος κατά της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back