Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Αγνή Δρίμτζια: Ο Γύρος Λίμνης είναι ένας αγώνας που μεγαλώνει

Εικόνα του άρθρου Αγνή Δρίμτζια: Ο Γύρος Λίμνης είναι ένας αγώνας που μεγαλώνει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2016, 12:34
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

O Γύρος της Λίμνης, που πραγματοποιείται στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει καταφέρει να γίνει ένα σημείο αναφοράς για την τοπική οικονομία. Κάθε Σεπτέμβριο, εκατοντάδες είναι όσοι επισκέπτονται τα Γιάννενα με αφορμή το αθλητικό αυτό γεγονός.

Τα αθλητικά events, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004), αναπτύσσουν μια δυναμική στη χώρα και η ανάπτυξη μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ αθλητισμού και τουρισμού αποτελεί ένα στοίχημα για τις τοπικές οικονομίες. Πόσο μάλλον όταν τα events αυτά αφορούν το δρομικό κίνημα, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι πιο μαζικό. Αυτή τη στιγμή, βέβαια, δρομικοί αγώνες γίνονται σχεδόν σε κάθε πόλη και σε κάθε κωμόπολη, με τον κίνδυνο του κορεσμού να δηλώνει παρών.

Ο Γύρος της Λίμνης είναι από αυτές τις διοργανώσεις που μέχρι στιγμής αντέχει και δείχνει ότι έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή θέση στον δρομικό χάρτη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι φέτος στη διοργάνωση, η οποία περιλαμβάνει αγώνες 30km, 10km και 5km, θα υπάρξει ρεκόρ συμμετοχών. Συνολικά, πάνω από 2000 άνθρωποι θα τρέξουν στις παραλίμνιες διαδρομές. 

«Παρότι οι αγώνες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί, φέτος θα έχουμε ρεκόρ συμμετοχών. Στον μεγάλο αγώνα, των 30km, θα τρέξουν τουλάχιστον 1200 δρομείς, από τους οποίους οι 900 είναι από άλλες πόλεις. Ο Γύρος Λίμνης είναι ένας αγώνας που μεγάλωσε γρήγορα και συνεχίζει να μεγαλώνει» μας λέει η Αγνή Δρίμτζια, πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου «Ποσειδών» Ιωαννίνων, που διοργανώνει για δέκατη χρονιά τον Γύρο Λίμνης, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών.

Όλα ξεκίνησαν από δύο φίλους, όπως μας λέει: τον Γιώργο Δανίκα, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, και τον Νίκο Μίχο. «Εκείνες τις εποχές, πάνω από μια δεκαετία πίσω, έτρεχαν στην πόλη και ήταν δακτυλοδεικτούμενοι στην πόλη. Ήθελαν να κάνουν έναν αγώνα στα Γιάννενα. Πέρασε λίγος καιρός και με δική τους πρόταση, αποφασίστηκε ο αγώνας να γίνεται τον Σεπτέμβριο, με το σκεπτικό ότι βόλευε τους αθλητές για την προετοιμασία του αυθεντικού μαραθώνιου της Αθήνας» τονίζει.

Με την πάροδο του χρόνου, στο πλευρό του «Ποσειδώνα» βρέθηκαν και οι τοπικοί φορείς, όπως Περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών, οι οποίοι είδαν τα οφέλη για την πόλη από τη διοργάνωση ενός τέτοιου event. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε μεγάλη συμπαράσταση από τους φορείς» λέει η κ. Δρίμτζια, η οποία εκτιμά ότι η πόλη θα πρέπει να φιλοξενεί πολλά events διαφορετικού περιεχομένου για να ανεβάσει τις τουριστικές της μετοχές.

Η διοργάνωση πάντως ενός αγώνα όπως του Γύρου της Λίμνης δεν είναι εύκολη, σύμφωνα με την πρόεδρο του «Ποσειδώνα». «Πρόκειται για μια πολύ κουραστική διαδικασία. Κάθε φορά λέω ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που το κάνω. Και όταν γίνεται η εκκίνηση των αθλητών, λέω 'πάμε για του χρόνου'» αναφέρει.

Τι είναι ακριβώς αυτό που αλλάζει τον τρόπο σκέψης την τελευταία στιγμή; «Η συγκίνηση. Για μένα, η πιο δυνατή στιγμή του αγώνα είναι η εκκίνηση. Εκείνη τη στιγμή που βλέπει κανείς όλους τους δρομείς να φεύγουν με τη χαρά στο πρόσωπο. Εξίσου συγκινητικοί είναι και οι τερματισμοί, ιδίως όταν κόβουν το νήμα άνθρωποι 60 και 70 χρονών».

Μεγάλο ρόλο για την επιτυχία ενός τέτοιου αγώνα έχουν οι εθελοντές. Χωρίς αυτούς, ένας αγώνας είναι καταδικασμένος. Για τον Γύρο της Λίμνης, χρειάζονται πάνω από 400 εθελοντές. Βοηθούν τα μέλη του «Ποσειδώνα», οι πολιτιστικοί σύλλογοι των παραλίμνιων οικισμών, τα μέλη διάφορων ομάδων και οργανώσεων και άλλοι. «Στο κέντρο εγγραφών που ανοίξαμε φέτος στην οδό Αβέρωφ, μπαίνει κόσμος μέσα και κάνει αίτηση για εθελοντής. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό όλο αυτό που συμβαίνει» μας λέει η κ. Δρίμτζια.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back