Oikonomou pisoi
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Άγιαξ, από την εποχή του Κρόιφ μέχρι… τους Έλληνες

Εικόνα του άρθρου Άγιαξ, από την εποχή του Κρόιφ μέχρι… τους Έλληνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/07/2022, 23:23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Με μια αρκετά γενική σύνθεση έρχεται η ομάδα βετεράνων του Άγιαξ για να παίξει με την αντίστοιχη του ΠΑΣ Γιάννινα, στις 6 Ιουλίου Στους «Ζωσιμάδες».

Πιο γνωστοί ανάμεσά τους –στο πιο νεαρό ελληνικό κοινό- είναι ο Άρον Βίντερ, o οποίος υπήρξε μέλος της απίθανης ομάδας του «Αίαντα» στα τέλη της δεκαετίας του ’80, μαζί με Βάουτερς στο τέλος της καριέρας του, Ντάνι Μπλιντ, αδέρφια ντε Μπουρ (ή ντε Μπερ), τον Ντένις Μπέργκαμπ και τον Έντβιν φαν ντερ Σαρ «δεύτερο» τερματοφύλακα. Σε εκείνη την ομάδα έπαιξε μαζί με τον Τζον φαν’τ Σχιπ, τον οποίο ακολούθησε στη θητεία του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας.

Ενας από τους παλιότερους και μεγαλύτερους παίκτες του Άγιαξ που έρχονται με την αποστολή, είναι ο Χάιντς Στούι. Ο γερμανός με ολλανδική υπηκοότητα κίπερ ήταν ο τερματοφύλακας του τελικού που έπαιξε ο Άγιαξ με τον ΠΑΟ στο Γουέμπλεϊ, γνωστός και ως «Κρόκετ».

Ακόμα μεγαλύτερος σε ηλικία, στα 83 του, είναι ο Ντόναλντ Φέλντμαν, ο οποίος έπαιξε μαζί με τον Ρίνους Μίχελς. Τον παίκτη, όχι τον προπονητή... Ο Χεσάια «Σιάκ» Σβαρτ είναι ο mr Ajax με πάνω από 600 συμμετοχές με τη φανέλα του "Αίαντα".

Μια ακόμα παλιά δόξα, είναι ο Σιμόν Μελκιάνους Ταχαμάτα, αριστερός εξτρέμ που έπαιξε για μια πενταετία περίπου στον Άγιαξ, στο τέλος της δεκαετίας του ’70 και αργότερα, έκανε καριέρα στο Βέλγιο, με τη Σταντάρ Λιέγης.

Οι επόμενοι πιο διάσημοι, είναι οι… Έλληνες. Ο Γιάννης Αναστασίου και ο Άγγελος Χαριστέας άφησαν το ίχνος τους στον Άγιαξ.

Λιγότεροι γνωστά ονόματα στην Ελλάδα, με καθόλου αμελητέα θητεία όμως, είναι ο Έντο Όπχοφ. Ο αμυντικός που έχει παίξει μαζί με τον Κρόιφ, τον Ράικαρντ στα πολύ μικρά του, καθώς και τον Γιαν Μέλμπι. Ήταν μέλος της ομάδας που έχασε 2-0 από τον Ολυμπιακό το 1983 και αποκλείστηκε, με τα δύο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Λίγο πιο μπροστά στην ίδια ομάδα, έπαιζε ο Ντικ Σενάκερ που έρχεται και αυτός στα Γιάννενα.

Όλη η αποστολή είναι η εξής:

Ντιρκ Γέριτσεν

Ντάνιελ Μιούλερ

Γιερόλντ Πρόμες

Ράντι Ρούστεμπεργκ

Χεσάια Σβαρτ

Σιμόν Ταχαμάτα

Άρον Βίντερ

Κέβιν Μπόμπσον

Ντερκ Μπέριτγκερ

Μπρουτίλ Χοσέ

Άρνο Σπλίντερ

Ρόνο Σνο

Μάρλον Κέντερς

Γιοχάνες Τόμασεν

Βέρνερ Γκλανζ

Απολόν Λεμοντζάβα

Ντικ Σενάκερ

Γιούργκεν Στούι

Έντο Όπχοφ

Ντόναλντ Φέλντμαν

Πέτερ Ντρενθ

Επίσης, την αποστολή συνοδεύει πολυμελές συνεργείο της Ajax TV

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3