ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αδέσποτα: Υπάρχουν λύσεις;

Εικόνα του άρθρου Αδέσποτα: Υπάρχουν λύσεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2016, 11:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το μεγάλο κεφάλαιο «διαχείριση αδέσποτων ζώων» ανοίγει εκ νέου ο δήμος Ιωαννιτών. Η δημοτική αρχή είχε ξεκαθαρίσει εδώ καιρό ότι έχει υπερβεί τις δυνάμεις της,  ζητώντας τη συνδρομή φορέων της πόλης. Με τον αριθμό των αδέσποτων σκυλιών στην πόλη να είναι υπερβολικά μεγάλος, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει (όπως οι στειρώσεις),  και με τις επιθέσεις σε πολίτες να μη λείπουν, άλλος δρόμος από τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων δεν υπάρχει.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, πραγματοποιήθηκε χτες στο δημαρχείο ευρεία σύσκεψη για το θέμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Διευθύνσεων Υγείας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Αστυνομίας, των δύο νοσοκομείων, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Στη σύσκεψη δεν συμμετείχαν φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν αναλάβει τη διαχείριση του καταφύγιου αδέσποτων ζώων του Δήμου.

Αυτό που απασχόλησε κυρίως όσους συμμετείχαν στη συζήτηση, ήταν τι είδους παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην καταλήξει αδέσποτο ένα ζώο. Σε αυτό το σημείο οι φορείς θέτουν προ των ευθυνών τους τον κάθε πολίτη που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς στον δρόμο –ένα φαινόμενο που έχει επιταθεί στα χρόνια της κρίσης. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην… εύκολη εγκατάλειψη φαίνεται ότι έχει και η ύπαρξη καταφυγίου, το οποίο λειτουργεί ως άλλοθι για αρκετούς, όχι μόνο από τα Γιάννενα αλλά και από άλλες περιοχές.

Προς την κατεύθυνση του περιορισμού του φαινομένου, όλοι τους έδωσαν έμφαση στον έλεγχο της ταυτότητας του κάθε ζώου. Καταρχήν, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, οι κτηνίατροι δεν θα πρέπει να περιθάλπουν ζώο χωρίς να ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη για την υποχρέωσή του να τοποθετήσει τσιπ στο ζώο. Παράλληλα, ο Δήμος και οι υπόλοιποι φορείς έρχονται να υπενθυμίσουν ότι απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελιών για ζώα συντροφιάς προς πώληση, υιοθεσία ή χάρισμα οπουδήποτε χωρίς να αναφέρει ο αριθμός της ηλεκτρονικής σήμανσης…

Και μετά το τσιπάρισμα, ο έλεγχος που πρέπει να γίνεται από την Αστυνομία. Ο δήμος Ιωαννιτών κατέχει δύο όργανα ελέγχου ηλεκτρονικής ταυτότητας των ζώων, τα οποία, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, μπορεί να τα διαθέσει στην Αστυνομία. «Η μη ενεργοποίηση των δύο παραπάνω ενεργειών (τσιπάρισμα και έλεγχος ταυτότητας) οδηγούν στο σημερινό φαινόμενο τα περισσότερα ζώα να καθίστανται αδέσποτα, από τη στιγμή που δεν διαθέτουν ταυτότητα και δεν γίνεται έλεγχος αν διαθέτουν» αναφέρει ο Δήμος.

Όσο για τη συγκέντρωση πολλών αδέσποτων σε χώρους όπως στο Πανεπιστήμιο και στα νοσοκομεία, εκτιμήθηκε ότι οι διοικήσεις των φορέων αυτών θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης για την αποφυγή της όλης κατάστασης. Ενδιαφέρον βέβαια έχει η επισήμανση ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις «σε περίπτωση που συνειδητά παρακινούνται ζώα να εμφανίζονται σε χώρους που για λόγους δημόσιας υγείας απαγορεύεται να εισέρχονται (μαγειρεία, εστιατόρια, κλινικές, αναρρωτήρια κ.λπ.)». 

Σε αυτό το σημείο,  ο δήμος Ιωαννιτών επιρρίπτει δε τις ευθύνες για τις αποτυχημένες ταΐστρες, που είχαν μπει σε επιλεγμένα σημεία, μακριά από χώρους συνάθροισης, σε πολίτες «που επιθυμούν να ταΐσουν τα αδέσποτα και οι οποίοι δεν υποστήριξαν την ενέργεια αυτή».

Το μήνυμά του στέλνει και όσον αφορά την επανένταξη ζώων. «Βάσει νόμου πρέπει να αποφεύγεται η επανένταξη ζώων σε σημεία που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων» τονίζει ο Δήμος.

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν, τέλος, να επανέλθουν με στόχο τη σύνταξη κειμένου προτάσεων προς το υπουργείο για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου και τη διεκδίκηση πρόσθετων χρηματοδοτήσεων. Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων δεν είναι ένα… γιαννιώτικο ζήτημα. Σχεδόν όλες οι πόλεις της χώρας αντιμετωπίζουν το ίδιο κοινωνικό πρόβλημα εδώ και χρόνια.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3