Oikonomou pisoi
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αδένωμα επινεφριδίου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Εικόνα του άρθρου Αδένωμα επινεφριδίου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2022, 11:28
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αδένωμα επινεφριδίου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τα επινεφρίδια είναι δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται στο πιο πίσω μέρος της κοιλιάς, δίπλα από τη σπονδυλική στήλη, και παράγουν μια σειρά από ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν την πίεση και πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Το αδένωμα του επινεφριδίου είναι ένα ογκίδιο το οποίο εμφανίζεται σε κάποιους ανθρώπους είτε σε νεαρή είτε σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Υπάρχουν αδενώματα που παράγουν πλεόνασμα ορμονών και ονομάζονται “λειτουργικά αδενώματα”, ενώ αυτά που δεν παράγουν ονομάζονται “ανενεργά αδενώματα” ή “μη λειτουργικά”. Η διερεύνηση για το εάν ένα αδένωμα είναι λειτουργικό ή όχι γίνεται με ορμονικές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για τη χειρουργική αφαίρεση του επινεφριδίου;

Το επινεφρίδιο είναι οπισθοπεριτοναϊκό όργανο και βρίσκεται στην περιοχή της μέσης. Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η ασφαλής Ελάχιστα Επεμβατική Οπίσθια Οπισθοπεριτοναϊκή Επινεφριδεκτομή που πραγματοποιείται με 3 μόνο οπές από την περιοχή της μέσης. Η οπισθοπεριτοναϊκή επέμβαση έχει ταχεία ανάρρωση με νοσηλεία μικρότερη των 24 ωρών, και ελάχιστο έως καθόλου πόνο. Αντίθετα, η κλασική λαπαροσκοπική επέμβαση (πρόσθια, ή πλάγια) έχει πολλαπλά εγγενή μειονεκτήματα επειδή πρέπει πρώτα να χειρουργηθούν άλλα κοιλιακά όργανα ώστε να φθάσει ο χειρουργός στην περιοχή του επινεφριδίου αυξάνοντας άσκοπα τον κίνδυνο επιπλοκών.

ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟ ΑΦΑΙΡΕΣΗ  ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟ ΑΔΕΝΩΜΑ

Αριστοτέλης Κεχαγιάς, Γενικός Χειρουργός

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική

Τηλ : 216 8095265 , Κιν : 693 740 6211

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back