ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Τελεσίγραφο για ανασφάλιστα οχήματα

Εικόνα του άρθρου ΑΑΔΕ: Τελεσίγραφο για ανασφάλιστα οχήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2018, 16:21
ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο μέχρι το τέλος Μαρτίου προς τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Μετά την ημερομηνία αυτή η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό τους, διασταυρώσεις τις οποίες θα διενεργεί τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. 

Όπως είναι γνωστό οι ιδιοκτήτες που θα εντοπιστούν να μην έχουν ασφαλίσει τα αυτοκίνητα ή τα δίκυκλα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 100 έως 250 ευρώ, με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης και άδειας κυκλοφορίας, αλλά και με ποινικές κυρώσεις. 

Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνέταξαν αναλυτικό οδηγό με 13 Ερωτήσεις - Απαντήσεις για τους πολίτες προκειμένου να γνωρίζουν πλήρως τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα, ώστε να αποτραπεί ο εντοπισμός, ως ανασφάλιστων, οχημάτων σε μια σειρά περιπτώσεων. 

Μετά την πάροδο 30 ημερών από την δημοσίευση του Οδηγού αυτού, θα διενεργηθεί η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση για τα ανασφάλιστα οχήματα για το έτος 2018 όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής διασταύρωσης για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων πραγματοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 06.06.2017.

Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα.  

Ταυτόχρονα όμως, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΑΔΕ, η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται, τόσο σε εσωτερικές διοικητικές αδυναμίες -που ξεκινούν αρκετά χρόνια πριν-, όσο και στην κακή ενημέρωση ή αμέλεια των πολιτών. 

Τέλος να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, το οποίο συγκεντρώνει σύμφωνα με το νόμο τα στοιχεία των ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα μας, έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή www.hic.gr που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγξουν άμεσα και εύκολα αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο και να προβούν έγκαιρα σε διορθώσεις τυχόν λαθών στα στοιχεία τους, επικοινωνώντας με την ασφαλιστική τους εταιρία. 

Ολόκληρος ο πληροφοριακός οδηγός: dt_22.02.2018.2.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back