Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Θυμός και ένταση στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Θυμός και ένταση στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2017, 22:26
ΚΟΣΜΟΣ

Την πρόθεσή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής αρχής.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους ο Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τους κινδύνους μια τέτοιας ενέργειας, χωρίς ωστόσο τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και οι Παλαιστίνιοι να δίνουν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης της αμερικανικής πρεσβείας (φωτογραφία κάτω).

Παρά τις ισχυρές πιέσεις από τους συμμάχους των ΗΠΑ και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του αμερικανικού στρατιωτικού και διπλωματικού προσωπικού στην περιοχή, ο Τραμπ επιμένει στην εκπλήρωση της προεκλογικής του υπόσχεσης.

Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, έχουν διαμηνύσει ότι τυχόν αναγνώριση της Ιερουσαλήμ θα προκαλέσει μεγάλες ταραχές στην περιοχή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα κόψει τους δεσμούς με το Ισραήλ, αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να «μην προβούν σε τέτοιο βήμα καθώς θα βαθύνει τα προβλήματα στην περιοχή».

Ρεξ Τίλερσον και Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη σημερινή συνάντησή τους (© European Union)

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «μία λύση θα πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων για την επίλυση του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ ως μελλοντικής πρωτεύουσας των δύο κρατών (του ισραηλινού και του παλαιστινιακού), με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και των δύο μερών», δήλωσε η Μογκερίνι, υποδεχόμενη στις Βρυξέλλες τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με αξιωματούχους των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, στο ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ: «Η αίσθησή μου είναι ότι ο Πρόεδρος θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού για 3.000 χρόνια, το Ισραήλ».

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ προετοιμάζεται για ένα κύμα βίας, στην περίπτωση που ο Τραμπ αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως ισραηλινή πρωτεύουσα, είπε: «Ετοιμαζόμαστε για κάθε επιλογή. Κάτι τέτοιο μπορεί πάντα να ξεσπάσει. Αν ο Αμπού Μαζέν (o Μαχμούτ Αμπάς) οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση τότε θα κάνει ένα μεγάλο λάθος».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back