ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «Θηλέων», τότε και τώρα

Εικόνα του άρθρου Το «Θηλέων», τότε και τώρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/10/2022, 22:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΡΕΤΡΟ-TA ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Στον λόγο Βελισσαρίου, υπάρχει, από τις αρχές του περασμένου αιώνα, το κτίριο του παλιού «ορφανοτροφείου θηλέων» που σήμερα ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου.

Το εντυπωσιακό, όσο και «κρυφό» κτίριο και σχετικά άγνωστο στο «γενικό πληθυσμό» των Ιωαννίνων, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και αποδίδεται στον Περικλή Μελίρρυτο.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Κατά καιρούς, σε αυτά τα 100 και πλέον χρόνια ύπαρξής του, στέγασε ορφανοτροφεία, στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κατοχή, μια από τις παιδοπόλεις της Φρειδερίκης, κ.α.

Το κτίριο παραμένει επιβλητικό σήμερα, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, «δεμένο» με την ιστορία της πόλης.


Διαβάστε επίσης: Το κτίριο που δεν... βλέπουμε

«...ο προσφυγικός πόνος θεραπεύεται εκεί ολίγον κατ' ολίγον»


Η ιδέα, είναι να δούμε τη σημερινή εικόνα των Ιωαννίνων με «θραύσματα» του παρελθόντος, μέσα από φωτογραφίες του σήμερα, στα σημεία που τραβήχτηκαν παλιότερες φωτογραφίες. Κάποιες εξ αυτών, έχουν αποτυπώσει σημεία που δεν υπάρχουν πια, κάποιες άλλες όμως δείχνουν ότι παρά το πέρασμα των χρόνων, η πόλη διατηρεί αρκετά από τα σημεία αναφοράς της με διαχρονικό τρόπο.

Δείτε εδώ τα υπόλοιπα φωτομοντάζ της στήλης "Τα Γιάννενα τότε και τώρα"

Η ένθετη φωτό: «Το οικοτροφείο θηλέων στον λόφο Βελισσαρίου στα τέλη της δεκαετίας του '20»

ΣΧΟΛΙΑ
Θωμάς Νούσιας
Στα χρόνια της Φρειδερίκης το ξέραμε ως Oρφανοτροφείο Θηλέων. Τις Κυριακές κατέβαζαν τις τροφίμους στη Μητρόπολη για εκκλησιασμό και μετά τις πήγαιναν περίπατο στην πλατεία. Τα κορίτσια αυτά τα είχαν πάντα ντυμένα με ομοιόμορφες στολές και τα υποχρέωναν να κυκλοφορούν στην πόλη στοιχισμένα κατά τριάδες σαν να έκαναν παρέλαση Ήταν μονίμως μελαγχολικά καθώς έβλεπαν εμάς τα άλλα παιδιά να παίζουμε αμέριμνα και να καθόμαστε με τους γονείς μας για παγωτό στην Όαση και το Διεθνές.
Ελένη
Στα Γιάννενα με τη λέξη " θηλέων " εννοούμε το γυμνάσιο θηλέων και όχι το οικοτροφείο . Το παλιό κτίριο δεν υπάρχει πια , το μεταγενέστερο στεγάζει σήμερα το δεύτερο λύκειο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back