Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 11-06-2020, 15:33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mε την ελληνική ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης» (2016), το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών «εγκαινιάζει» τις βραδιές θερινού σινεμά στην αυλή του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο.

Η ταινία του Γιώργου Κορδέλλα, είναι βασισμένη στο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλη-Θεοδωσιάση «Ισμαήλ και Ρόζα». Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιούλικα Σκαφίδα.

Σμύρνη 1922: Η νεαρή Ρόζα, γόνος πλούσιας οικογένειας, ετοιμάζεται να παντρευτεί. Αθήνα 1987: η Ρόζα ζει με την εγγονή της Μαριάννα και κουβαλάει ένα επτασφράγιστο μυστικό που δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Όμως το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη, ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια παλιά ερωτική ιστορία και να γεννηθεί μια καινούρια. H μυρωδιά των παλαιοπωλείων, η πρόκληση του μυστηρίου, η γοητεία του ταξιδιού και η δύναμη του έρωτα συνθέτουν την ατμόσφαιρα και τη διαδρομή που ακoλουθούν οι ήρωες στις δυο μεριές του Αιγαίου, συνειδητοποιώντας πως οι μικρές ιστορίες των ανθρώπων είναι αυτές που σφραγίζουν τη μεγάλη Ιστορία.

«Το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το κουβάρι της προσωπικής ιστορίας, εμποτισμένο με το σχεδόν μυστικιστικό ανατολίτικο ελληνικό παρελθόν, είναι στοιχεία που ο σκηνοθέτης πλάθει με άνεση σε ένα εγχώριο δράμα για το ευρύ κοινό συνεπικουρούμενος από ένα εκλεκτό επιτελείο Ελλήνων ηθοποιών ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει τόσο στην φωτογραφία του Κωστή Γκίκα όσο και στην μουσική επένδυση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και στα τραγούδια που ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Αρετή Κετιμέ» αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του Πνευματικού Κέντρου.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
kaissa 2