ΘΕΑΤΡΟ

«Θερινό Μαντείο» με Πέτερ Στάιν κι όχι μόνο…

Εικόνα του άρθρου «Θερινό Μαντείο» με Πέτερ Στάιν κι όχι μόνο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2019, 16:20
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για δεύτερη χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διοργανώνει το «Θερινό Μαντείο», ένα πολυήμερο εργαστήριο εκπαίδευσης και δημιουργίας για επαγγελματίες ηθοποιούς, από  1 έως 17 Ιουλίου 2019, στα Γιάννενα και στην Αρχαία Δωδώνη.  

Σημαντικοί δημιουργοί του ελληνικού θεάτρου θα δώσουν το παρών, ενώ φέτος θα έρθουν και δύο από τους πιο σπουδαίους ανθρώπους της θεατρικής σκηνής σε παγκόσμιο επίπεδο: η σκηνοθέτης, ηθοποιός και ερευνήτρια Κιάρα Γκουίντι και ο θεατρικός παραγωγός και σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν.

Ο Πέτερ Στάιν που έχει ανεβάσει αρκετές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, θα κάνει masterclass πάνω στις παραστάσεις «Ορέστεια» και «Ηλέκτρα». Η Κιάρα Γκουίντι, από την πλευρά της, ιδρυτικό μέλος του διεθνούς φήμης θεάτρου Socìetas Raffaello Sanzio, φημίζεται ως ερευνήτρια της φωνής στο θέατρο, ενώ είναι επίσης πρωτοπόρος στο θέατρο για παιδιά. Στο «Θερινό Μαντείο» θα διευθύνει ένα οκταήμερο σεμινάριο πάνω στην «Άλκηστη», προσαρμοσμένη για παιδικό κοινό, που θα παρουσιαστεί στην αρχαία Δωδώνη. Η παράσταση έχει ήδη τύχει θερμής υποδοχής στο εξωτερικό, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα δοθεί σε ανοιχτό χώρο με τη συμβολή του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Στο «Θερινό Μαντείο» θα διδάξουν έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί, οι οποίοι είχαν έρθει και πέρσι, όπως ο Mιχαήλ Μαρμαρινός, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Σίμος Κακάλας, η Ρηνιώ Κυριαζή, ο Κωνσταντίνος Θωμαΐδης, ο Κορνήλιος Σελαμσής. Masterclasses: Βίκτωρ Αρδίττης, Αγλαΐα Παππά, Γιάννης Παρασκευόπουλος. Kατασκευή προσωπείων: Μάρθα Φωκά, συνεργάτης δραματουργίας: Tάσος Αγγελόπουλος

Επιμελήτρια και επιστημονική υπεύθυνη του «Θερινού Μαντείου» που φέτος θα εμβαθύνει στο θέμα «Ο τόπος των ήχων», εστιάζοντας στην έννοια «το ίχνος», είναι η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη, ενώ υπεύθυνη της διοργάνωσης είναι η Eλένη Δημοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα του «Θερινού Μαντείου» περιλαμβάνει ακόμα περιήγηση στην αρχαία Δωδώνη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κώστα Σουέρεφ, εκδρομές

Στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και διαλέξεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι σπουδαστές του «Θερινού Μαντείου» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις  αρχαίου δράματος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης. Το εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας  απευθύνεται σε νέους έλληνες και ξένους ηθοποιούς και εν γένει καλλιτέχνες της σκηνικής πράξης, αποφοίτους δραματικών σχολών και θεατρολογικών πανεπιστημιακών τμημάτων πρακτικής κατεύθυνσης.

Κόστος: 280 ευρώ -250 ευρώ για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ιωαννίνων. Περιλαμβάνονται: δίδακτρα, διαμονή, μεσημεριανό, εκδρομές, περιηγήσεις, διαλέξεις, παρακολούθηση παραστάσεων.

Δήλωση συμμετοχής: Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν ένα βιογραφικό σημείωμα, με ενσωματωμένη μια φωτογραφία τους, το αργότερο ως το βράδυ της Πέμπτης 30.5.2019, στη διεύθυνση: masterclass.dodoni@gmail.com.

ΣΧΟΛΙΑ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΜΑΡΕΤΑΣ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΛΑΒΩ .
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back