ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Θεμιτές οι προσωπικές γνωριμίες του δημάρχου αλλά…»

Εικόνα του άρθρου «Θεμιτές οι προσωπικές γνωριμίες του δημάρχου αλλά…»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2020, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Οι προσωπικές γνωριμίες του δημάρχου είναι θεμιτές, οφείλουν όμως να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης»: Αυτό τονίζει η παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την υπόθεση της αποδοχής χορηγίας 50.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Τζορτζ Σόρος εκ μέρους του ΟΚΠΑΠΑ (ανακοίνωση για την υπόθεση έγινε από το Δημαρχείο πριν από λίγη ώρα, διαβάστε εδώ).

Η παράταξη συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΠΑΠΑ, η οποία υπερψήφισε την αποδοχή της δωρεάς σε συνεδρίαση που έγινε διά περιφοράς. Αλλά…

Όπως επισημαίνεται, δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιδρύματος Open Society. Μάλιστα, η παράταξη διατυπώνει την άποψη ότι για το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν γνώριζε ούτε και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου. «Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος κ. Πάνου, θα είχε ενδεχομένως συντάξει μια διαφορετική και πιο ολοκληρωμένη εισήγηση από την επείγουσα που του επέβαλαν οι ‘συνθήκες’. Αναμένουμε τις αναγκαίες εξηγήσεις από το Δήμαρχο, κ. Μωυσή Ελισάφ».

Τα «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» αναφέρουν ακόμη ότι στην εισήγηση δεν γινόταν καμία αναφορά σχετικά με διευκρινιστικά στοιχεία του ιδρύματος.

Η παράταξη παραθέτει δε όλη την εισήγηση ως είχε:

«Λαμβάνοντας υπόψη, το αίτημα του Δημάρχου Ιωαννιτών προς το Ίδρυμα «OpenSocietyFoundation, το Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.», έθεσε ως σκοπό, την παροχή Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης κατά την διάρκεια λήψης μέτρων αποφυγής περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, ως ακολούθως:

α) καταγραφή των κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν κατά δήλωσή τους να εξυπηρετηθούν

β) καταγραφή των άπορων και οικονομικά αδύνατων κατοίκων του δήμου που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν κατά δήλωσή τους

γ) εξυπηρέτηση για θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης και παροχής ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της περ. α)

δ) δωρεάν προσφορά φαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της περ. β)

ε) συνδρομή στις υγειονομικές υπηρεσίες που επιχειρούν εντός των ορίων του δήμου, ανάλογα με τις οδηγίες τους

στ) λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστότοπου με σκοπό την καταγραφή των αιτημάτων και των αναγκών των κατοίκων των περ. α) και β)

ζ) διεκπεραίωση αιτημάτων των κατοίκων των περ. α) και β) (παραλαβή αιτήσεων – παράδοση πιστοποιητικών) για τα πάσης φύσεως πιστοποιητικά που εκδίδονται μέσω ΚΕΠ

η) κάθε άλλη εργασία συναφής με ληφθέντα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού COVID-19.

Καθώς η ζήτηση για την κάλυψη των ως άνω αναγκών είναι αυξανόμενη, εκτιμούμε αναγκαία την υποστήριξη και διεύρυνση λειτουργίας του ως άνω εγχειρήματος που θα διασφαλίζει τη προστασία των κατοίκων του Δήμου μας. Για το λόγο αυτό, παρακαλώ την αποδοχή της δωρεάς χρηματικού ποσού ύψους 50.000$ ΗΠΑ από το Ίδρυμα «OpenSocietyFoundations» τα οποία θα μπορούν να διατεθούν ελεύθερα προς οποιονδήποτε από τους στόχους που περιέχονται στη περιγραφή της δράσης του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δ. Ιωαννιτών. Απαιτείται έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» για την αποδοχή της δωρεάς. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για την έγκριση του.»

Επί της εισήγησης αυτής, η παράταξη ψήφισε θετικά, επιφυλασσόμενη αναφορικά με τις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε (στοχευμένες-μετρήσιμες παροχές, αποφυγή δράσεων οι οποίες αναφέρονται στην εισήγηση και ήδη πραγματοποιούνται από υπηρεσίες του Δήμου και του ΟΚΠΑΠΑ και απολογισμός όλων των σχετικών δαπανών από το διοικητικό συμβούλιο).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back