ΗΠΕΙΡΟΣ

Το θεατράκι ανοίγει, το θεατράκι δεν ανοίγει

Εικόνα του άρθρου Το θεατράκι ανοίγει, το θεατράκι δεν ανοίγει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2022, 18:02
ΗΠΕΙΡΟΣ

Πριν από έναν μήνα, ο Δήμος Αρταίων ανακοίνωσε ότι το θεατράκι μέσα στο Κάστρο της Άρτας ανοίγει, απευθύνοντας και δημόσια πρόσκληση για τη διάθεση του χώρου σε πολιτιστικούς φορείς. Είχε προηγηθεί, όπως αναφερόταν, θετική ανταπόκριση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, με τον Δήμο να αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες επισκευής της κερκίδας και ελέγχου της στατικότητας.

Ωστόσο, τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο δύσκολα στην πράξη. Και το θεατράκι στο Κάστρο δεν θα διατεθεί τελικά για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και αυτό επειδή οι κερκίδες δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

«Η παθογένεια της φέρουσας κατασκευής της κερκίδας, συνυπολογίζοντας και τη σπουδαιότητα αυτής λόγω της συνάθροισης του κοινού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή δεν παρουσιάζει την απαιτούμενη για τα φορτία που βαστάζει και γενικά για τον προορισμό της ασφάλεια, ακόμη και αν ο Δήμος προχωρούσε σε εργασίες συντήρησης» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από αυτοψία που έκαναν στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αρταίων αλλά και εξωτερικοί πολιτικοί μηχανικοί, προκειμένου να ελεγχθεί μακροσκοπικά η δομική τρωτότητα της κερκίδας εντός του Κάστρου. Στην αυτοψία, προσκλήθηκε και παρευρέθηκε και ιδιώτης πολιτικός  μηχανικός - που στο παρελθόν είχε συντηρήσει την κερκίδα και είχε βεβαιώσει τη στατική της επάρκεια.

«Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε και παρά τις αντίθετες και λογικές προσδοκίες, η απαγόρευση εισόδου στον χώρο τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν καθολική και δεν αφορούσε μόνο την πολιτιστική χρήση του χώρου. Έτσι, όπως φάνηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, στην κερκίδα δεν είχε γίνει ούτε υποτυπώδης συντήρηση, γεγονός που θα επέτρεπε στον Δήμο να παραδώσει το Θεατράκι για πολιτιστική χρήση, μετά από νέα συντήρηση όπως ήταν και ο αρχικός στόχος. Σημειώνεται, επίσης, πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτά αυλάκια στο πλαίσιο των ανασκαφικών εργασιών που έκανε η Αρχαιολογία» αναφέρει ο Δήμος Αρταίων αφήνοντας τις αιχμές του.

Στη συνέχεια παραθέτει περιληπτικά τα προβλήματα που καταγράφονται στην έκθεση αυτοψίας: Οξείδωση και διάβρωση σε πολλά εξωτερικά σημεία των χαλύβδινων διατομών, χαλάρωση των βιδών, προβληματική έδραση των υποστυλωμάτων επί του εδάφους («άλλα εδράζονται δίπλα στο χώμα στο πλάι του οποίου υπάρχουν χαντάκια λόγω εκσκαφής που πραγματοποίησε η αρχαιολογική υπηρεσία, στο πλαίσιο του έργου της. Σε περίπτωση κάποια ισχυρής βροχής υπάρχει περίπτωση το έδαφος αυτό να καθιζάνει» προστίθεται), στρέβλωση των ξύλινων μαδεριών και εν μέρει αποκόλλησή τους από τη μεταλλική κατασκευή.

«Πρώτα η ασφάλεια των δημοτών μας και των θεατών. Η επιθυμία ήταν ξεκάθαρη και οι προσπάθειες που κατέβαλε ο Δήμος για να έχει πρόσβαση η κοινωνία της Άρτας στο Θεατράκι του Κάστρου ήταν συνεχείς. Όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και πολύ χειρότερη από αυτήν που περιμέναμε. Η κερκίδα κρίνεται ακατάλληλη. Ακόμη και με τις παρεμβάσεις που είχε εξαρχής κατά νου να κάνει η Τεχνική μας Υπηρεσία. Η κερκίδα βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα, ένα γεγονός το οποίο δεν γνωρίζαμε και δεν θα παίξουμε με την ασφάλεια κανενός» αναφέρει σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Έργων Σωτήρης Χρηστούλης.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος  Πολιτισμού, Νίκος Λιόντος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Βούληση της δημοτικής μας αρχής ήταν να μπει το Κάστρο στην ζωή μας,  ως χώρος εκδηλώσεων και προσπαθήσαμε πολύ για αυτό. Παρόλα αυτά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι δεν θα στερηθούν τις εκδηλώσεις που με πολύ μεράκι δημιουργήσαμε».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back