Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Για το μυστήριο της γαλάζιας σπείρας υπάρχει εξήγηση

Εικόνα του άρθρου Για το μυστήριο της γαλάζιας σπείρας υπάρχει εξήγηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2023, 15:35
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι λάτρεις του Βόρειου Σέλαος ήρθαν αντιμέτωποι με μια έκπληξη. καθώς παρακολουθούσαν τις πράσινες φωτεινές ζώνες που χόρευαν στον ουρανό της Αλάσκας: Μια γαλάζια σπείρα που έμοιαζε με γαλαξία εμφανίστηκε για λίγα λεπτά.

Η αιτία του φαινομένου ήταν λίγο πιο γήινη από μια εξωγήινη εισβολή ή την εμφάνιση μιας πύλης προς τα πέρατα του σύμπαντος. Ήταν απλώς το περίσσευμα καυσίμων που είχε απελευθερωθεί από έναν πύραυλο της SpaceX που εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια τρεις ώρες πριν εμφανιστεί η σπείρα.

Μερικές φορές οι πύραυλοι έχουν καύσιμα που πρέπει να απορριφθούν, δήλωσε ο διαστημικός φυσικός Ντον Χάμπτον, ερευνητικός αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Fairbanks της Αλάσκας.

«Όταν το κάνουν αυτό σε μεγάλα ύψη, το καύσιμο μετατρέπεται σε πάγο», είπε. «Και αν τύχει να βρεθεί στο φως του ήλιου, όταν είσαι στο σκοτάδι στο έδαφος, μπορείς να το δεις σαν ένα είδος μεγάλου σύννεφου, και μερικές φορές είναι στροβιλώδες».

Αν και δεν είναι συνηθισμένο θέαμα, ο Χάμπτον δήλωσε ότι έχει δει τέτοια περιστατικά περίπου τρεις φορές.

Η εμφάνιση του στροβίλου καταγράφηκε σε time-lapse από την all-sky κάμερα του Γεωφυσικού Ινστιτούτου και κοινοποιήθηκε ευρέως. «Δημιουργήθηκε μια μικρή θύελλα στο Διαδίκτυο με αυτή τη σπείρα», δήλωσε ο Χάμπτον.

Ο πύραυλος απογειώθηκε από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής μεταφέροντας περίπου 25 δορυφόρους.

Τον Ιανουάριο, παρατηρήθηκε μια άλλη σπείρα, αυτή τη φορά πάνω από το Big Island της Χαβάης. Μια κάμερα στην κορυφή του Mauna Kea, έξω από το τηλεσκόπιο Subaru του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου της Ιαπωνίας, κατέγραψε μια σπείρα να στροβιλίζεται στον νυχτερινό ουρανό.

Οι ερευνητές είπαν ότι προερχόταν από την εκτόξευση ενός στρατιωτικού δορυφόρου GPS που απογειώθηκε νωρίτερα με πύραυλο της SpaceX στη Φλόριντα.

Πηγή: AP. Φωτογραφία: Christopher Hayden/AP


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back