Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που η κεντρική πλατεία, η πλατεία Πύρρου, έπαψε να αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Ιωαννίνων. Δέκα χρόνια από τότε που η «νέα» πλατεία, ως αποτέλεσμα των έργων κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ, προκάλεσε (και συνεχίζει να προκαλεί) μια αισθητική κρίση, αλλά και μια κρίση που σχετίζεται με τη λειτουργικότητά της και την ένταξή της στον αστικό ιστό. Την ίδια ώρα το γειτονικό διατηρητέο κτίριο του Άρη Κωνσταντινίδη, η «Όαση», ένας χώρος που είχε συνδεθεί απόλυτα με την πλατεία επί πολλές δεκαετίες, είναι αποκομμένο.
Από τις πρώτες προτεραιότητες της παρούσας δημοτικής αρχής Ιωαννίνων ήταν η ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας. Γι’ αυτό και ενέταξε το έργο στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου, με χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος κάνει ένα επόμενο ουσιαστικό βήμα για το μέλλον της πλατείας αυτής: Προχωρά στη διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών. Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου, θα προκηρυχθεί και θα ολοκληρωθεί εντός του 2017.
«Μετά την αναστήλωση της Όασης επιλέγουμε τον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για να δώσουμε στην πλατεία τη χαμένη της αίγλη και να δείξουμε το σεβασμό που της αρμόζει. Στην προσπάθεια αυτή δείχνουμε εμπιστοσύνη στη γνώση των ειδικών από τους οποίους ζητάμε να συμμετέχουν στο διαγωνισμό και να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.
Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ο Δήμος επιδιώκει «την επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη για την πλατεία Πύρρου. Μια επιλογή που να στηρίζεται στις απαιτήσεις της τέχνης, της επιστήμης και τις αρχές του βιοκλιματικού περιβαλλοντικού σχεδιασμού, προκειμένου να προκύψει συνολικό αποτέλεσμα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον».
Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιάννης Λιόντος υπογράμμισε την προεργασία που έχει γίνει ήδη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι «το ‘πάντρεμα’ της προεργασίας αυτής με τον διαγωνισμό θα φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα».